Életmód

12 mézes jó tanács a mindennapokhoz

A legendák szerint Kleopátra már Krisztus előtt mézben fürdött, hogy megőrizze szépségét. Utólag elismerhetjük, hogy tudott valamit.

Minden elismerésünk az ókori embereknek, hogy tanulmányok sora nélkül rájöttek, mi a jó szervezetünknek. A méz nemcsak antiszeptikus, hanem szépíti a bőrt és a cukor természetes helyettesítője is egyben.

Egészség

Enyhíti a másnaposságot – Ha túl sok alkoholt fogyasztottunk előző este, akkor gyorsan együnk meg pár evőkanál mézet. Rengeteg fruktózt tartalmaz, ami serkenti az anyagcserét.

Sebek, vágások gyógyítására – Ne nyúljunk rögtön gyógyszerhez, ha konyhai baleset ér minket. A méz természetes fertőtlenítő, mindössze annyi a teendők, hogy az érintett területen külsőleg alkalmazzuk.

Megfázásra, torokgyulladásra, köhögésre – Csodaszerként működik, főleg teában, citrommal. Bármelyik méz jó választás, de az akác- és hársfamézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.

Vérszegénységre – Magas vastartalma miatt az akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

Paraziták ellen – Remélhetőleg soha nem kell bevetnünk a következő trükköt, de ha mégis, akkor íme: keverjünk össze egy pohár vizet ecettel (az almaecet a jobb választás) és mézzel, majd egy húzásra igyuk meg. A három összetevő tökéletes parazitagyilkos.

Szépség

Hidratálja a száraz bőrt – A könyök, alkar és a száj száraz foltjait pillanatok alatt hidratálja a méz. Hagyjuk állni harminc percig lemosás előtt.

Töredezett hajra – A méz kiváló természetes kondicionáló. Adjunk egy teáskanál mézet a használt samponunkhoz, hagyjuk ázni húsz percig, az eredmény pedig magáért beszél.

Csodálatos fürdő – Keverjünk el két evőkanál mézet egy bögre forró vízzel, öntsük a fürdőkádba, majd várjunk tíz percig. Egy pár csepp levendula illóolajjal igazi az élmény.

Pattanások ellen – Kenjünk be egy steril gézt mézzel, majd helyezzük az érintett felületre. Fél óra múlva eltávolíthatjuk.

Arckrémbe – Készítsünk magunknak csodaszert. Két teáskanál tejet vegyítsünk két evőkanál mézzel, fedjük le az arcot a keverékkel, és tíz perc múlva mossuk le. Kleopátra-üzemmód.

Fotó: pixibay
Fotó: pixabay

Étel

Energetizáló – Reggeli teánkat vagy kávénkát érdemes cukor helyett mézzel inni, mert így még frissebbek leszünk a nap folyamán.

Sütésnél – Ha egy recept egy bögre cukrot ír, akkor helyettesítsük 3/4 bögre mézzel.

Mielőtt mézet vásárolnánk, érdemes megismerkedni a mézfajtákkal, és azok jótékony hatásaival.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik