Mozaik

Ezért vásárolj termelőtől! Laboratórium is kimutatta: hamis a kínai méz

Több, Magyarországon forgalmazott mézet vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. A vizsgálatok során több mintában is hamis, kínai mézet mutattak ki a szakértők. 

Az OMME a Méhészeti Nemzeti Program keretében évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal. Az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott európai uniós és nem uniós mézkeverék közül öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült. – írja az MTI.

Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz, hogy egy nantes-i laboratórium akkreditáltatta mézre a mágneses magrezonancia vizsgálatot (NMR), amely egyszerre több mint 30 összetevő vizsgálatát teszi lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal (autentikus referencia adatbázis), ez alapján választják ki a hamis mézeket.

Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

Fotó: commons.wikimedia.org
Fotó: commons.wikimedia.org

Hogyan különböztethetjük meg az igaz mézet a hamistól?

Tévhit

Tévhit, hogy a tiszta, folyékony mézek a jó mézek. Minden méz lehet jó, attól függően, hogy milyen a cukortartalma, kikristályosodik vagy folyékony marad. A kristályossága inkább attól függ, milyen növényből gyűjtötték. Például a repceméz nagyon kristályos szerkezetű, míg a hazánkban kedvelt akácméz folyékony, nem kristályosodik ki. A hamis virágmézek nem kristályosodnak. Az akácméz alján is jelenhetnek meg idővel kristályszemek ami nem a hamisságát mutatja, hanem azt, hogy a méhek más virágot is meglátogattak akácvirágzás ideje alatt.

  1. Olvassuk el figyelmesen a cimkét

Ez a legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy biztosak legyünk benne, tényleg valódi mézet vásárolunk. A termelők kötelesek feltüntetni, hogy a termékük mit tartalmaz, mekkora arányban van igazi méz az üvegben.

  1. Teszteljünk

Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a hamis egy habzós, buborékos egyveleggé változik.

Egy csepp mézet tegyünk egy papírra. Ha nem ázik át, akkor igazi mézről beszélhetünk, a hamis méz sok vizet tartalmaz, így a papír szinte azonnal felszívja azt.

Kenjünk meg egy szelet kenyeret. Ha egy kis idő múlva megkeményedik, akkor a mézünk igazi. A hamis méz csak szétfolyik a kenyér felszínén és átáztatja azt.

A hamis méz színtelen és íztelen, s fogyasztása után kellemetlen, furcsa íz marad a szájban.

A legbiztosabb megoldás kézenfekvő: valódi mézet vásároljunk helyben, helyi termelőtől.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik