Életmód

Könnyeztető és hatásos egészségőr a tormakúra

Már a reszelése is hatásos, de a lényeg azután jön.

A torma igencsak feldobhatja a hétköznapokon az ételt, reggel, délben és este is. Hol felfrissít, hol csak ízesít, hol pedig kiemeli az ízeket – mondjuk főtt sertés- és marhahúsok, egyes halak esetében.

Erős és egészséges, erről papírja is van.

A frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart a legújabb kutatások szerint, vagyis jót teszünk magunkkal, ha fogyasztjuk a Magyar Mezőgazdaság cikke szerint. Antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti.

A gyógynövények és a fűszernövények közé is sorolható tormát télen, pincében, homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk. A legjobb azért, ha friss állapotban használjuk fel. A mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium serkenti a veseműködést. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések és bronchitis esetén is ajánlják, ha megfázás gyötör, a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

Sőt, érdemes időnként tormakúrát tartani, hiszen az immunrendszer is rendbe szedhető így. Megfázásos időszakban a nátha elkerülésére javasolt, de a tormakúra enyhítheti a megfázást is. Naponta 1-2 kiskanál, legalább két héten: ez maga a kúra.

Pikáns ízvilágú a tejfölbe kevert tormás paradicsom
Köretnek és önmagában fogyasztva is nagyon finom.

Felhasználáskor a gyökérnek csak azt a részét mossuk és hámozzuk meg, amelyre éppen szükségünk van. Ezután reszeljük le, és vigyázzunk, mert gyorsan megbarnul, az illóolajok pedig hamar, közel negyed órán belül elpárolognak.

Már a tormagyökér reszelése is egyfajta terápia az orrmelléküregek számára.

Az erős illóolajok ugyanis könnyekre fakasztanak, és orrváladék képződéséhez vezetnek. Tehát megkönnyeztet, de meg is gyógyít. Persze, ha a friss gyökér nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is.

Kiemelt kép: pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik