Otthon készült

Gyűjts fenyőrügyet, és készítsd el a leghatásosabb köhögés elleni szirupot

A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. Miért ne készítenénk el a szirupos változatát?

A fenyőrügyből  készült szörp sokak kedvence, de ha igazán ki szeretnénk használni a fenyőrügy jótékony hatását, akkor érdemes a hidegen készült változatot kipróbálni.

A rügyek gyűjtésénél figyeljünk arra, hogy a szennyeződéseket elkerülve mindig tiszta közúttól és városi környezettől távol gyűjtsük. A 3- és a 7-cm-es hosszúságú zsenge rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre.

Fotó: recipeshubs

Hozzávalók

1,7 dl-es üveg elkészítéséhez

  • 1 kg kristálycukor
  • 3-4 marék fenyőrügy
  • 1/2 dl víz

A szirup készítése

A folyamat hasonló, mint a lándzsás útifű szirup készítésénél. Egy tiszta üveg aljára 2.3 cm magasságig cukrot szórunk, és ezután ráhelyezünk egy sor  fenyőrügyet. Ha tiszta környezetből gyűjtöttük nem szükséges megmosni. Kicsit nyomkodjuk meg, és folytassuk az előző műveletet, egészen addig, amíg a tele nem töltöttük az üveget. Zárjuk le, és tegyük meleg helyre, kitehetjük a napra is (bár ekkor jobban bebarnul).

Fotó: recipeshubs

2-3 nap múlva a cukor olvadni kezd (ha nem, akkor tegyünk hozzá néhány kanál vizet), ha gondoljuk tovább rétegezhetjük friss rüggyel az üveget. Keverjük össze, és hagyjuk tovább érni. 2-3 hét után, amikor a rügyek kifakultak, szűrjük le, és lezárva, hűvös helyen tároljuk.

Az erdei fenyőrügy hatása

  • A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványianyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat.
  • A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban.
  • Mint általános erősítőszert is számon tartották.
  • Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén.
  • Az idült hörghurut “gyógyítója”.
  • Reumás betegek panaszait enyhítheti oldata.
  • Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő. ( Forrás: Dr. Babulka Péter)

Gyógyászati célra még felhasználható: a lucfenyő, a jegenye-, a vörösfenyő, a törpefenyő és az ezüstfenyő.

A szirup használata: hurutos köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy teáskanállal. Langyos teába is tehetjük, citrommal ízesíthetjük.

Itt a szezon, ez  is érdekelhet >>> Így készíts gyógynövényszirupot

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik