Kertünk-Portánk

Így teleltethetjük át fűszernövényeinket a lakásban

Költöztessük be a melegre fűszereinket és használjuk télen is.

A hideg beköszöntével a kerti munka, így a gyomokkal folytatott verseny is csillapodni látszik és ilyenkor van itt az ideje annak is, hogy valamilyen megoldást találjunk azon növényeink számára, amelyek nem tűrik jól a fagypont alatti hőmérsékleteket (gondolunk itt többek között például rozmaringra, a levendulára és számos egyéb fűszernövényre is).

A növények átteleltetésével nem csak megmentjük őket, és spórolunk magunknak némi időt a tavaszi ültetésből és nevelgetésből, hanem a hideg évszakok során is biztosítjuk, hogy mindig kéznél legyen egy adag frissen termett fűszer kedvenc fogásainkhoz. Cikkünkben arról lesz szó, hogy mely növényeket ajánlott átteleltetni, és hogyan!

Okos fűszerek, amik serkentik az agy működését
Ezek a fűszerek nem csak ízesítenek, hanem frissen tartják az agyunkat is.

Amit nem érdemes átteleltetni

  • Egy tökéletes világban minden fűszernövényt bevihetnénk ősszel, hogy egész télen a melegen tartsuk őket, de ez még akkor sem ajánlott, ha tényleg egy egész kertnyi ideális helyünk lenne otthonunkban.
  • Az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó, a zamatos turbolya, vagy a borsikafű nem érdemes foglalkozni, hiszen az ilyen fűszernövények ideje őszre lejár. Ha mindenképpen szeretnénk frissen szüretelni belőlük télen, akkor ültessünk újakat, hogy időben kifejlődjenek. Ide sorolhatjuk még a bazsalikomot is, ami habár valójában évelő, a legtöbb helyen egynyáriként termesztik.
  •  Fontos figyelembe venni a növények méretét is. Ha különösen korlátozott helyünk van a délre néző ablakok mellett otthonunkban, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy mennyi kisebb példányt teleltethetnénk át egyetlen nagyobb helyett. Helyszűkében jobb ötlet lemondani a zsenge évelőkről, amelyeket egyébként is könnyű újranevelni magról.

Amit érdemes átteleltetni

Sok olyan növény van, amit beköltöztethetünk otthonunkba télire. A fent említett zsengébb évelők közül kivételt képeznek azok, amelyeket nehezebb felnevelni és különösen fontosak kedvenc fogásaink ízesítéséhez, esetleg komoly szentimentális vagy anyagi értéket képviselnek. Ajánlott persze bent megóvni azokat a fűszernövényeket is, amelyeket tavasszal szaporítani tervezünk, vagy egyszerűen csak jól mutatnak szobanövényként, kellemes illatuk van.

Ez a beltéri termesztés legtrükkösebb része. A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények: a kakukkfű,zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma, petrezselyemkoriander és oregánó. Mivel ezek a növények különbözőképpen nőnek, elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros.

Fotó: pixabay.com

Az átültetés menete

Amikor a kertbe kiültetett növényeket költöztetjük be, számolnunk kell azzal, hogy gyökereik nagyobbak lehetnek, mint amekkorára számítunk. Miután sikerült megfelelő méretű cserepeket vagy más növénytartókat találni fűszernövényeiknek, kelleni fog valami, amivel feltölthetjük ezeket a tárolókat. Ilyenkor észben kell tartsuk, hogy a cserepekben, ládákban, és más tárolókban nevelt növényeknek jobb vízelvezetésű talajra van szükségük, mint amilyen a kertben veszi körül a gyökereiket. Gyakori dilemma ilyenkor, hogy érdemes-e minél több kerti talajt eltávolítani a gyökerekről (kockáztatva ezzel, hogy megsértjük őket), vagy hagyjuk inkább rajtuk (limitálva ezzel, hogy mennyi vizet tud majd elvezetni a termőközegük). Egy köztes megoldás alaposan lerázni a nagyobb talajdarabokat, a maradék helyet pedig lazább közeggel kitölteni.

Hacsak nem szeretnénk minden növényünknek tökéletes, testreszabott termőközeget keverni, egy jó általános keverék készíthető tőzegmoha, durvaszemű vermikulit, perlit és komposzt egyenlő arányú felhasználásával. A tőzegmoha nehezen szívja magába a nedvességet, de erről a többi összetevő gondoskodik majd. Nem árt néhány órával az átültetés előtt benedvesíteni a kész keveréket, hogy egyenletesen nyirkos legyen és könnyebb legyen dolgozni vele.

Az otthon készültnél nincs finomabb: főszerepben a legjobb fűszerolajak
A konyhai fűszernövények sokoldalú felhasználásával a főzés is egyre ötletdúsabbá vált. Miért ne használnánk pikáns kiegészítőkkel az olajakat?

A növények beszoktatása

Amíg az idő éjszakánként nem közelíti meg a fagypontot, a legtöbb növény nap közben még élvezheti az enyhe őszi időjárást. Ideális esetben a beszoktatást nem ősz végén végezzük el, és hasonló ütemben történik, mint a tavaszi kiszoktatás. Erre fontos odafigyelni, mert ha a kinti bőséges napfényből rögtön a sötét szobába kerülnek növényeink, annak nem fognak örülni. Néhány nap elteltével vigyük őket egy még árnyékosabb, kinti helyre, ahol már kevesebb napfényt kapnak nap közben, a hideg éjszakákra pedig kerüljenek házon belülre. Amint az éjszakák különösen hideggé válnak, már ne vigyük ki többet a növényeket a szabadba, még nappal sem – kezdődik az igazi telelés.

A növények gondozása a lakásban

  • A növényeknek továbbra is szükségük lesz annyi napfényre, amennyit csak képesek vagyunk biztosítani nekik a négy fal között. A hidegebb hónapokban egy déli ablak közelébe érdemes tenni őket, hiszen a nap ilyenkor ebből az irányból járja körbe a házakat. Figyeljük meg, hogy mely részeket éri a legtöbb napfény, és helyezzük oda növényeinket. Ahogy a tél beköszöntével egyre kevesebb napfényt kapnak, növényeink egyre kevesebb életfunkciót mutatnak majd, növekedésük teljesen leállhat, de a szüretelés Ilyenkor is elvégezhető. Ne feledjük, hogy a növényeknek télen jóval kevesebb vízre van szükségük, ezért csak akkor öntözzük őket, amikor a talaj már szinte teljesen kiszáradt. A bent áttelelt növények általában nem igényelnek trágyázást vagy bármilyen táplálékot.
  • December végén a napok szép lassan hosszabbodni kezdenek majd, de ne lepődjünk meg, ha átmeneti szobanövényeink márciusig nem ébrednek fel. Amikor észrevesszük az új hajtásokat, akkor lassan fokozhatjuk az öntözések gyakoriságát, és néha egy kevés folyékony tápoldatot is hozzákeverhetünk a vízhez. Amennyiben téli vakációjuk alatt növényeinket ellepik a káros rovarok, első körben helyezzük őket messzebb az egészségesektől, hogy megelőzzük az átterjedést. Ha a kár még nem túl vészes, akkor némi szappanos vízzel permetezzük le az élősködőket a levelekről (alulról és felülről is), illetve a szárakról.
  • A téli hónapok során lisztharmattal is találkozhatunk növényeinken – a legbiztonságosabb módszer egyszerűen levágni a fertőzött részeket, mert a különböző gyógymódok nem biztos, hogy beválnak, és ez idő alatt a betegség továbbterjedhet a növény többi részére, vagy akár más növényekre is.

Az Agrároldal növényvédelem rovatában további hasznos tippek és tanácsok trükkök várnak, amiket érdemes elolvasni!

Címlapfotó: pixabay.com

A fűszerek és gyógynövények tartósításának praktikái
Ha télen is hasznosítani szeretnénk kertünk ízeit, egy-két jó tanács talán jól jöhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik