Életmód

Illatozz rozmaringot, 75 százalékkal képes javítani a memóriát

A rozmaring egy csodálatos gyógy- és fűszernövény, melyet évezredek óta használnak a háztartásokban és a gyógyászatban is.
Korábban a témában:

Leírások szerint egészen az ókorig visszavezethető a rozmaring memóriajavító hatása. Már Shakespeare Hamletjében is elhangzik: „Itt van a rozmaring, hogy emlékezz reám!”

Európában és Ausztráliában esküvőkön, temetéseken, háborús megemlékezéseken gyakran kötik bele a csokrokba, koszorúkba. Régi hagyományok szerint gomblyukakba tették, elégették vagy a temetés végén a sírba dobták. Rozmaring amuletteket készítettek, melyeket elalvás előtt a párna alá helyeztek bízva abban, hogy elűzi a rémálmokat és javítja a memóriát.

Valódi hatásait és eredményeit már tudósok is igazolták

Mark Moss és csapata „A rozmaring illóolaj szerepe az aromaterápiában” című írásukban még 2003-ban jelezték tudományos észleléseiket.  Leírták, hogy a rozmaring illóolaj  számottevően növeli a teljesítményt és általában jó hatással van a memóriára -olvasható a herb-info oldalán.

Ezt követően 2012-ben,  idős embereken ( 75 év felettiek) végeztek egy vizsgálatot. Szárított rozmaring levélport helyeztek el a szobájukban. Ennek hatására jelentős javulást tapasztaltak ezen emberek kognitív teljesítményét illetően.

Egy másik tanulmány szerint Mark Moss és Lotaringia Oliver a Northumbria-i  Egyetemmel közösen  azonosították az ún.  1,8-cineol nevű vegyületet, ami potenciálisan hat a kognitív és hangulati teljesítményünkre. Mindezen vizsgálatok alapján igazolják, hogy

a rozmaring illóolaja képes akár 75% -kal növelni a memóriát.

Hogyan lehetséges ez?

Íme egy idézet az egyik tudományos szaklapból:

„ Az illékony vegyületek (például a  terpének) be tudnak lépni a véráramba az orr vagy a tüdő nyálkahártyáján keresztül. Olyan kis szerves molekulák, amelyek könnyen átjutnak a vér-agy gáton, ennek segítségével közvetlen hatást fejtenek ki az agyban található receptorokra. A 1,8-cineol nevű vegyület hasonlóképp lép a véráramba  inhaláció vagy lenyelés útján.”

Fotó: blog.sousvidesupreme.com
Fotó: blog.sousvidesupreme.com

Ez egy újabb példa arra, hogy az őseink tudtak valamit a gyógyításról. Ezeket a tényeket valamiért a modernizált világ nem akarja elfogadni, a gyógyászatban pedig még mindig csak csekély esélyt adnak egy- egy régi feljegyzésnek, melyek arról szólnak, hogy bizonyos gyógynövényekkel milyen betegségeket voltak képesek gyógyítani őseink. Vajon mikor fogjuk utólérni az ősi tudományt vagy alkalmazni, visszavenni  egy részét? Mikor fogjuk tökéletesíteni a modern tudományt, az ősi bevált módszerekkel? Reméljük minél előbb, amíg még van genetikailag módosítatlan alapanyagunk hozzá.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.