Otthon készült

Íme a roboráló és memóriajavító rozmaringbor, a királynők gyógyvize

A rozmaring memóriajavító hatásáról egyre többen tudunk, de elmondhatjuk, hogy a gyógyító rozmaringbor is reneszánszát éli.

Mit tudunk a rozmaringról?

Már Shakespeare Hamletjében is elhangzik: „Itt van a rozmaring, hogy emlékezz reám!”

Európában és Ausztráliában esküvőkön, temetéseken, háborús megemlékezéseken gyakran kötik bele a csokrokba, koszorúkba. Régi hagyományok szerint gomblyukakba tették, elégették vagy a temetés végén a sírba dobták. Rozmaringból amuletteket készítettek, melyeket elalvás előtt a párna alá helyeztek bízva abban, hogy elűzi a rémálmokat és javítja a memóriát.

Akár 75% -kal képes növelni a memóriát

Valódi hatásait és eredményeit már tudósok is igazolták. 2012-ben  idős embereken ( átlag 75 év felettiek) végeztek egy vizsgálatot. Szárított rozmaring levélport helyeztek el a szobájukban. Ennek hatására jelentős javulást tapasztaltak a memória állapotán.További vizsgálatok is ezt igazolták: a rozmaring illóolaj képes akár 75% -kal növelni a memóriát. A tudományos magyarázat így szól: „Az illékony vegyületek (pl.: terpének) be tudnak lépni a véráramba az orr vagy a tüdő nyálkahártyáján keresztül és közvetlen hatást fejtenek ki az agyban található receptorokra és  enzim rendszerre.”

Jó tudni!  A rozmaringot várandós anyák ne fogyasszák, de magas vérnyomás, epilepszia esetén is jobb tartózkodni tőle.

A rozmaringbor legendája

Egy legenda szerint 1235-ben Magyarországi Erzsébet súlyos beteg volt, paralízisben szenvedett, állítólag a rozmaringbor segített a felépülésében!

Egy remete úgy gyógyította meg, hogy a rozmaringot több napig áztatta borban, és ezzel a tinktúrával bedörzsölte a királynő végtagjait. A rozmaringbor- elegy ez által „Magyarország királynőjének gyógyvizeként” vált világszerte ismertté, és évszázadokon át a köszvény, a hajkorpa és a bőrbetegségek ellen, valamint a kopaszság megelőzésére használták.

Fotó: Commons media
Fotó: Commons media

Alacsony vérnyomás, lábadozás vagy korlátozott mozgásképesség esetén sokat segíthet a rozmaringbor. Reggel és este egy-egy pohárka nem csak a véredényeket, hanem az egész szervezetet is erősíti.

Hozzávalók
50 g rozmaring levél
15 g galagonya bogyó
15 g mazsola
10 g galagonya levél és virág
4 g gyömbér
3 g fahéj
3 g cickafark virág
2 liter vörös- esetleg fehérbor és 1-2 evőkanál méz

Elkészítése
Tegyük a felhasznált növényeket egy nagyobb befőttes üvegbe, öntsük rá a bort és zárjuk le, hagyjuk 10 napig állni és naponta jól rázzuk össze. Szűrjük le, az elveszett folyadékmennyiség pótlására adjunk hozzá annyi bort, hogy ismét két liter legyen.  A kész serkentő italt légmentesen záródó barna üvegben tároljuk.  Gyengélkedőknek, fekvőbetegeknek legjobb ajándék.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik