Otthon készült

Az otthon készültnél nincs finomabb: főszerepben a legjobb fűszerolajak

A fűszerolajak készítése egészen egyszerű, jó minőségű, hidegen sajtolt olaj, friss fűszernövények vagy fűszerek kellenek hozzá.

Kakukkfüves olaj

Hozzávalók

  • 20 dkg friss kakukkfűág
  • 1 liter olíva- vagy napraforgóolaj

A kakukkfűágakat megmossuk, papírszalvétával szárazra törölgetjük, és lecsipkedjük a leveleit. A leveleket vágódeszkán villával kissé megnyomkodjuk. Üvegbe tesszük az olajjal együtt, lefedjük, naponta összerázzuk 2 hétig napon vagy szobahőmérsékleten érleljük. Átszűrjük, üvegbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk. Dekorálásként tehetünk bele friss fűszerágat.

Saláták fűszerezésére, vadételek készítéséhez, vagy megfázás esetén fürdőolajként használhatjuk.

Fotó: pure-grace-farms

Fokhagymás olaj

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma ( ízlés szerint több is lehet)
  • 1-1 kakukkfű- és rozmaringág
  • 1 kis szárított piros chilipaprika
  • fél liter olívaolaj

A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a kés lapos felével addig nyomkodjuk, míg levet nem ereszt. A fokhagymát üvegbe tesszük. A kakukkfüvet és a rozmaringot átmossuk, és szárazra töröljük. A chilit a fokhagymához adjuk. Ráöntjük az olajat, lezárjuk, és felhasználás előtt 1-2 hétig állni hagyjuk.

Ez az olaj főként halak, húsok és zöldségek pácolására, alkalmas.

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel
Vegyszerekkel, nehézfémekkel terhelt a kínai fokhagyma. Vásárolj hazait!

Bazsalikomos olaj

Jó tudni, hogy csak az olívaolajban eltett bazsalikom képes megőrizni az aromáját.

Hozzávalók

  • 150 g bazsalikom
  • 1 liter olívaolaj

A bazsalikomot picit átmossuk, majd szárazra töröljük, ezután átnyomkodjuk, bevagdaljuk, és üvegbe tesszük. Az olajat gyenge tűzön 40 C fokra melegítjük, majd ráöntjük a bazsalikomlevelekre. Alaposan zárjuk az üveget, és 2-3 hétig állni hagyjuk. Az olajat néhány héten belül mindenképpen fel kell használni. Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, szedjük ki a leveleket, mert egy idő után nyálkásodni kezdenek. Ehhez az olajat szűrőn átszűrjük, másik üvegbe töltjük, és lezárjuk.

Paradicsomos ételek készítéséhez, salátákhoz jó választás.

Bazsalikomos, fokhagymás koktélparadicsom télire
Látványnak sem utolsó, téli nassnak és ételek ízesítéséhez pedig – levével együtt – kiváló.

Változatos fűszerek, zamatos olajok

Ha gazdag fűszerkertünk van, és valódi, karakteres ízvilágot szeretnénk ételeinknek, akkor érdemes minden fűszert olajjal macerálni, mixelni. Jól jöhet a konyhában a zsálya, koriander, lestyán, petrezselyem, de még kaporból is készíthetünk olajas változatot.

1 csészényi friss fűszerhez 2 csésze olaj szükséges. Amennyiben töményebb verziót szeretnénk, akkor 1:1 arányban készítsük el. Pici sót is tehetünk hozzá, és egy tálban turmixoljuk össze a hozzávalókat. Töltsük üvegekbe, és felhasználás előtt rázzuk fel.

Fotó: notquitenigella.com

Címlapfotó: pixabay.com

Olvasói sztorik