Életmód

Tisztítsd meg otthonodat zsályával – Könnyedséget, lelki békét ad

A tértisztításnak számtalan módja lehet, kultúra és hit kérdése, hogy ki milyen módszert választ.

Mindennap megtisztítjuk a testünket a mindennapi szennyeződésektől, időnként szükséges ezt megtenni lakóhelyünkön is. Ha nyűgösek, gondterheltek, fáradtak, unottak vagyunk otthonunkban vagy munkahelyünkön, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy tértisztást végezzünk.

A tértisztításra akkor van szükség, amikor igazából nem tudjuk megmagyarázni, miért, de nem érezzük jól magunkat egy adott helyen.

Mikor lehet rá szükség?

  • új lakásba költözéskor
  • kellemetlen vendég, beteg, rosszindulatú ember távozása után
  • nagyobb viták, veszekedések után
  • válás, szakítás után
  • munkahely elvesztése után, vagy új munkába állás előtt
  • betegségből való felgyógyulás után

A tértisztításnak számtalan módja lehet, kultúra és hit kérdése, hogy ki melyiket választja.

Házszentelés

Leggyakrabban akkor kérik az emberek, amikor új lakásba költöznek – a keresztény hit szerint is segít megtisztítani az otthon tereit azoktól a feszültségektől, rossz energiáktól, amelyeknek esetleg „tanúja” volt a ház. Válás, halál vagy egyéb nagy törés után is hasonló célt szolgál, valamint elősegíti a remény, a fény, a megújulás energiáinak beáramlását, befogadását az ott élők számára.

Tömjén

Egyik eszköz a tömjénnel való tértisztítás. A tömjént a keresztény egyházak is használják, az egyik legfontosabb szimbólum Jézus születésénél, amikor a három király tömjént (is) ajándékozott az újszülöttnek. A tömjénről azt tartják, hogy megtisztítja a teret a gonosz erőktől, valamint segíti az elmélyülést.

Zsályával füstölés

A zsálya ősidők óta használatos tértisztító növény. Neve is erre utal, azaz salvere, vagyis gyógyítani. A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a lelki nyugalmat és a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a gyógynövény. Azok, akik rendszeresen zsályával illatosítják és tisztítják otthonaikat könnyedséget, általános megtisztulást, megnyugvást, lelki békét tapasztalnak.

A tértisztítás kellékei

  • egy mély, hőálló kerámia tál, amiben biztonságosan elhelyezhetjük az égő zsályát
  • egy madártoll, amivel “legyezni” tudjuk a füstöt
  • tömjén, ami kellemessé teheti a zsálya fanyar illatát

1. Felkészülés

Ha kertünkben nincs, akkor szerezzünk be ismerőstől egy kis köteg zsályát, amit otthon 2-3 nap alatt megszáríthatunk (sütőben elég néhány óra). Amikor tértisztítást végzünk, lehetőleg csak mi legyünk az adott helyiségben, térben, és lehetőleg ne zaklatott lelkiállapotban kezdjünk a tisztításhoz. A tértisztítást mindenképp előzze meg otthonunk alapos kitakarítása és a felesleges lomoktól szabaduljunk meg.

2. Gyújtsuk meg a zsályát

A szárított zsályából készítsünk buzogányt, kötözzük át, szorosan spárgával vagy valamilyen természetes anyaggal. Nyissuk ki az ablakokat, és ha szükségét érezzük, kapcsoljunk be valamilyen meditatív zenét. Helyezzük a kerámia tálba a zsályát és gyújtsuk meg. Ha lángot kap, fújjuk el óvatosan, hogy csak parázs formában izzon tovább. Ha nem sikerül, próbáljuk újra.

Illusztráció: Kevin Sprouls
Illusztráció: Kevin Sprouls

3. Járjuk körbe a teret

Az óramutatóval azonos irányban induljunk el és a lakás, az adott helyiség minden zugát tisztítsuk át. Saroktól, sarokig. Ha töménynek érezzük a füstöt, akkor a madártollal forgassuk át a levegőt.

Olvasói sztorik