A lósóska sokoldalú, de méltatlanul elhanyagolt gyógynövény, mely természetgyógyászok szerint – hatóanyagait tekintve – felér egy fél patikával.
akár ember magasságúra megnő, akár ligetnyi területen is.Gyakorlatilag a növény minden része hasznosítható. Legértékesebb része az ősszel szedett gyökér, de friss tavaszi levelei és termése – magja – is gyógyhatású.
![Fél gyógyszertárral felér az ember nagyságú gyom 1 Fotó: Wikimedia Commons](http://sokszinuvidek.24.hu/app/uploads/sites/11/2016/05/lososka1.jpg)
Gyökere tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, az ebből készített főzet kis adagban hasmenés ellen jó, nagyobb dózisban viszont hashajtó hatású.
Levele ehető és ízletes. Hasonlít a sóskához, de tápanyag-tartalma – vas, magnézium – lényegesen magasabb. Borogatása nyugtató hatású. Magas vastartalma révén hozzájárulhat a vérszegénység kezeléséhez. Ilyenkor főzelékként fogyasztható, vagy szószként lehet tálalni húsok mellé.
![Fél gyógyszertárral felér az ember nagyságú gyom 2 Fotó: Wikimedia Commons](http://sokszinuvidek.24.hu/app/uploads/sites/11/2016/05/lososka3.jpg)
Magját ősszel szedhetjük, és szárítva tároljuk és használjuk. Az ebből készített tea asztma, hörghurut, száraz köhögés, fáradtság, megfázás, fejfájás esetén gyógyhatású.
mint például a bojtorján, vörös lóhere, vagy pitypang, hogy átöblítsék a szervezetet toxinoktól amelyek elsődleges okozói olyan bőrbetegségeknek mint a pattanások, kelések, ekcéma, pikkelysömör és gombás fertőzések.
Címfotó: Wikimedia Commons