Otthon készült

Ismerd meg a karmelita vizet, titkos összetevői életerővel ajándékoznak

A karmelita vizet évszázadokkal ezelőtt Nyugat-Európában valóságos csodaszernek tartották, főurak, királyok használták egészségük megőrzése érdekében.

Sajátos növénykeverék alkoholos kivonatáról van szó, melynek legfontosabb alkotója a citromfű.

Első említése 1379-ből ismertes, mikor a francia Saint-Juste apátság karmelita nővérei citromfűből, angyalfűből és más összetevőkből készült orvosságot készítettek a király számára megfázás és emésztési problémák ellen. A párizsi szerzetesek 1611-ben kezdték gyártani az aranyat érő cseppeket, parfümként, italként és orvosságként egyaránt ajánlva. Terméküket majdnem két évszázadon át árulták, pontos összetételét hétpecsétes titokként őrizték.

Fotó: educationscotland.gov.uk
Fotó: educationscotland.gov.uk

A régi leírások szerint a karmelita vizet sokféle baj gyógyítására alkalmazták. Ideges eredetű gyomor- és fejfájásra, szívgyengeségre, fájdalmas görcsökre éppen úgy gyógyírt jelentett, mint hisztéria, epilepszia, skorbut, szélütés vagy kólika esetén.

Memóriaserkentő hatást is tulajdonítottak neki

A karmelita vizet az utóbbi jó néhány évben elfeledték, de nagyszüleink még ismerték. Sok helyen az „élet vizének” nevezték, igaz, hogy nem feltétlen az eredeti receptúra szerint készítették. Víznek nem nevezhetjük, lévén alkoholos tinktúra, de az biztos, hogy összetevői igazolják, hogy valóban az élet és erő kincse.

Összetevőiről, úgymint citromfű, citrom, koriendermag, angyalgyökér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió elmondhatjuk, hogy szinte mindegyik baktérium- és vírusölő, méregtelenítő, vértisztító, immunrendszer erősítő, serkentő, étvágy- és hangulatjavító, sőt afrodiziákum. A karmelita vízben legnagyobb tételt a citromfű képviseli, ami a legáldásosabb gyógynövény szívidegünkre, agyunkra és idegrendszerünkre. Mindezek ismeretében remélem Ti is elkészítitek. Legyünk vidámak, egészségesek és hosszú életűek!

Hozzávalók

2dl alkohol (40-50%-os), a vodka is jó, 2-3 maréknyi friss citromfű ( ha szárított, akkor 1/3 mennyiség), 1 evőkanálnyi koriandermag, 1 db kisebb szerecsendió reszelve, csíkozva, őrölve, 1 evőkanál angyalgyökér-por, 1 púpozott evőkanálnyi szegfűszeg, 1 mokkáskanálnyi fahéj, 2 karika hámozott citrom.

Elkészítése

Az összetevőket beáztatjuk az alkoholba, lezárjuk és szobahőmérsékleten tároljuk 2 hétig. Naponta rázzuk össze. Ha letelt az érési idő, szűrjük le és hűtőben tároljuk. Javasolt napi adagja erőnlét fenntartásához napi 2×10 csepp, betegségek esetén 2×20 csepp vízben vagy kockacukorra csepegtetve.

Egészségünkre!

Végezetül, ne felejtsük, pálinkából is készíthetünk tinktúrát.

Olvasói sztorik