Paprika a szobában: túléli a téli hónapokat?

Érdemes a kertből a lakásba vinni a paprikatöveket?

A paprika hazánkban kerti növényként ismeretes, azonban egyre többen próbálják meg a nyári szezon végén bevinni a paprikatöveket a lakásba, remélve, hogy az átültetett növény áttelel. A kérdés az, hogy vajon megmarad-e a paprika a téli hónapokban, ha bent gondozzuk?

A paprika melegkedvelő növény, amelynek természetes élőhelye olyan trópusi és szubtrópusi régiókban található, ahol egész évben meleg van. Emiatt a paprika érzékeny a hidegre, és a kertben hagyva az első fagyok elpusztítják. Átteleltetése otthoni körülmények között kihívás, de nem lehetetlen – írja az Agrofórum.

Átültetés a lakásba – mire kell figyelni?

Átültetés időpontja: Mielőtt az első fagyok beállnának, a paprikatövet teljes gyökérzettel ki kell ásni a kertből, és megfelelő méretű cserépbe átültetni. Fontos, hogy a növényt ne érje hirtelen hideg, mert az sokkhatást okozhat.

Permetezés: Még a szabadban permetezzük le a növényt rovarölő és atkaölő szerekkel, hogy megelőzzük a leveleken meghúzódó kártevők lakásba kerülését, és benti felszaporodását.

Cserép mérete: A paprikatő gyökérzete fejlett, így megfelelően nagy cserépbe kell ültetni, hogy elegendő helye legyen növekedni. A gyökérzetet próbáljuk minél kevésbé megsérteni, hogy a növény könnyebben regenerálódjon.

Fényviszonyok: A paprika természetes környezetében sok napfényt kap, így a lakásban is világos, napsütötte helyet kell neki biztosítani. A legjobb helye a déli fekvésű ablakpárkányon van, ahol elegendő fény éri a nap nagy részében. Ha nem kap elegendő napfényt, a paprika levelei sárgulhatnak és hullani kezdhetnek, illetve a növény legyengülhet.

Hőmérséklet: A paprika számára ideális, ha talajának hőmérséklete télen 20-22 °C, míg a levegő hőmérséklete 20-25 °C. Az éjszakai hőmérséklet legyen 2-5 °C-kal alacsonyabb a nappali értéknél, de ne süllyedjen 14 °C alá, mert ilyen körülmények között leáll a növény növekedése, károsodik. A fűtött lakásban általában megfelelő hőmérsékletet találunk, azonban ügyeljünk arra, hogy a növényt ne tegyük túl közel fűtőtesthez, mert a száraz meleg károsíthatja.

Öntözés és páratartalom: A lakás levegője a fűtési szezonban általában szárazabb, mint amit a paprika megszokott a szabadban. Az öntözést mérsékelni kell télen, de a páratartalomról gondoskodni kell – akár rendszeres permetezéssel, akár párásító használatával. Túlöntözés elkerülendő, mert könnyen gyökérrothadást okozhat.

Beporzás: Zárt térben nekünk kell elvégezni a rovarok feladatát, a beporzást. Ezt például finom szőrű ecsettel tehetjük meg.

Ritkítás: A túl sok terméskezdeményt érdemes ritkítani, annyit hagyjuk rajta, amennyit a tő képes lesz kinevelni.

Hogyan támogathatjuk a növényt télen?

Mesterséges megvilágítás: Ha kevés a természetes fény, kiegészíthetjük növényvilágító lámpával, ami segíthet a növénynek átvészelni a sötét hónapokat.

Tápanyagpótlás: Télen érdemes csökkenteni a tápoldatozást, de minimális tápanyag-utánpótlás szükséges a növény életben tartásához.

Érdemes próbálkozni?

Ha szeretnénk kísérletezni, megpróbálhatjuk a paprikatövet átültetni és átteleltetni, de fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden növény viseli jól a lakásba kerülést. Azt vegyük figyelembe, hogy a növény sokszor nem tud olyan erőteljesen fejlődni télen, mint a szabadban. Lassabban nő, és a termésképződés sem olyan intenzív. Ha a téli gondozást jól végezzük, tavasszal újra kivihetjük a kertbe, és a paprika ismét erőteljesen fejlődésnek indulhat.

Kapcsolódó
Így lesz sikeres a paprikamag csíráztatása
Szüreteljünk saját paprikát!