Kertünk-Portánk

Így lesz sikeres a paprikamag csíráztatása

Unsplash
Unsplash
Szüreteljünk saját paprikát!

A paprika egyike azon zöldségeknek, amelyeket könnyedén termeszthetünk otthon, akár kertben, akár cserepekben az ablakpárkányon. Az alábbiakra kell figyelni, ha sikerrel szeretnénk járni.

Magok kiválasztása

Minőségi paprikamagot vásároljunk, melyeknek száraznak, egészségesnek kell lenniük, a penészes vagy rothadt szemeket ne használjuk.

Beáztatás

Az áztatás segíti a paprikamagok csírázását. Tegyük a magokat egy tálba, majd öntsünk rájuk langyos vizet. Hagyjuk őket ázni legalább 8-12 órán keresztül. Ennyi idő alatt a magok megszívják magukat vízzel, ami elősegíti a csírázást.

A mag csíráztatásának elkezdését a kiültetés időpontjához célszerű megválasztani – amennyiben a kertbe ültetjük. Magyarországon a paprika tavaszi palántanevelési ideje általában 7-11 hét.

Fűtetlen fóliás termesztéshez a vetés időpontja február 15-20. (Kelés kb. 8-12 nap; tűzdelésig 10-15 nap; tűzdeléstől kiültetésig kb. 6-8 hét)

Szabadföldi kiültetéshez (kiültetés időpontja május 10-25.) a vetést március 5-20. között célszerű elvégezni – írja az Édenkert.hu.

Talaj előkészítése

Töltsünk meg egy cserepet, ládát tápanyagokban gazdag, laza szerkezetű talajjal, amely lehetővé teszi a jó vízelvezetést.

Ültetés

A beáztatott magokat helyezzük a talajba. A paprikamagokat 1-2 cm mélyre ültessük, majd takarjuk be őket a kissé laza talajjal.

Gondozás

Helyezzük a cserepet napos helyre. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom is fontos a sikeres csírázás érdekében. Ideális esetben a hőmérséklet 30-32 Celsius fok között legyen, és biztosítsunk megfelelő páratartalmat, például egy műanyag fólia segítségével. A kikelt paprikanövények fejlődéséhez a rendelkezésre álló fénytől függően 22-32 fok optimális.

Ne felejtsük el rendszeresen öntözni a paprikamagokat, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne túl vizes. Vigyázzunk, hogy ne locsoljunk erős vízsugárral, mert könnyen kimoshatjuk a magokat a talajból. Amint a magok csíráznak és növekedni kezdenek, ügyeljünk arra, hogy ne legyenek túlzsúfoltak, távolítsuk el a gyengébb hajtásokat, hogy a maradékoknak elegendő helyük legyen a fejlődéshez.

Mielőtt a kertbe ültetnénk a paprikákat, az azt megelőző héten a növényeket fokozatosan fel kell készíteni a később várható körülményekre, edzeni kell, ellenkező esetben el is pusztulhat vagy visszamarad a fejlődésben.

Kapcsolódó
3 házi paprikakrém, hogy még finomabbak legyenek az ételeink
Az élet és az étel megfűszerezéséhez kell egy kis paprika!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik