Kertünk-Portánk

Kertünk kincse lehet a fahamu

pixabay
pixabay
Többek között segítségünkre van a kártevők elleni harcban.

Sokan fogalmazták meg azt a kérdést, hogy mit lehet kezdeni a hamuval, fel lehet-e használni, vagy kerüljön inkább a kukába, írta az Agrároldal.

Mi is az a hamu? 

A hamu nem más, mint növényi vagy állati anyagok elégésekor visszamaradó ásványos alkotó rész. A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz, emellett erősen lúgos, 10-13 közé esik a pH értéke. A lúgnak pedig köztudottan tisztító hatása van, viszont ez a káliumtartalomtól függ – egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A bükk hamujából gyengébb lúgot nyerhetünk, mint a gyümölcsfákéból, a legerősebbet pedig az akácfának és a kukoricaszárnak köszönhetjük.

pixabay

Fahamu felhasználása a kertben

Az idők folyamán megállapították, hogy a tölgyből, juharból, vagy hasonló keményfából keletkezik a hamu, akkor az nagyobb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat és ásványi anyagokat, mint a puhafák, például a fenyőfélék hamuja.

  • A hamu kiváló mész-, és káliumforrás kertünk számára, ráadásul több olyan nyomelemet is kijuttathatunk a segítségével, amikre nagy szükségük van a növényeknek.
  • A hamu lúgos, ebből adódóan segítségével módosítani tudjuk a talaj pH-értékét – a hamu növeli az értéket, azáltal, hogy csökkenti a savasságát.
  • Nincs más dolgunk, mint vékony rétegben elszórni a kertben a hamut, vagy pedig a komposztra borítjuk.
  • Ezért is kell vigyázni a hamuval: nagyobb mennyiségben a növényeket megperzselheti, viszont, ha először komposztáljuk, akkor jócskán csökkenthető a kockázat.

pixabay

Hamu felhasználása kártevők ellen

A fahamuban sókat találhatunk, ezek pedig segítenek a kártevők elleni harcban.

  • A legegyszerűbb megoldást a hamu jelenti házas-, és házatlan csigák és az egyéb puhatestű ellen. Nincs más dolgunk, csak a növények köré szórni belőle, és ezt mindig pótolni, ha csapadék éri – ezt is említette ugyebár, a nedvesség kivonja a sót a hamuból.
  • A fahamu nemcsak a csigák ellen véd, hanem a levéltetvek és a pajzstetvek ellen is hatásos. Lombhullás után érdemes a fák törzsét és vastagabb ágait fahamuval beszórni, és azonnal el fognak pusztulni a kártevők.
  • Elköltöztethetjük a hamu segítségével a hangyákat is. Nincs más dolgunk, mint egy kupac hamut tenni a hangyabolyra, a hatás nem marad el.
  • Egyéb kártevők ellen is hasznos, érdemes a pincék, sufnik sarkaiba szórni egy-egy kisebb kupaccal belőle, ugyanis elűzi az egereket, patkányokat és a csótányokat.

pixabay

Kapcsolódó
Igazi csodaszer a kertben a tojáshéj
Ha szeretnéd te is gazdaságosabban felhasználni az elfogyasztott tojások héját kertedben, akkor az alábbi tippek pontosan ebben segítenek majd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik