Kertünk-Portánk

Nagyon hiányzik a hideg a földeknek

pixabay
pixabay
Hidegre lenne szükség, hogy a kórokozók és kártevők száma csökkenjen a földeken.

Az agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt. azt írta, hogy a hőmérséklet a múlt hét második felében az átlag fölött alakult, nagy területen fagymentes éjszakákkal és 10 Celsius-fok körüli maximumokkal, majd pár fokkal hűvösebb levegő érkezett. A derült éjszakákon erősödött az éjszakai lehűlés, de mínusz 10 fok alatti fagyok nem alakultak ki, napközben pedig a sok napsütés hatására plusz 5 fok köré emelkedett a hőmérséklet.

A talajban csak néhány centiméteres fagy van a felszínen.

Az előző tíz nap csapadékösszege jellemzően 5 milliméter alatt marad. A januári csapadékösszeg az átlag körül alakult, nyugaton és északon 10-20 milliméterrel több esett, míg a középső országrészben 5-10 milliméterrel kevesebb. A 90 napos csapadékösszeg 50-130 milliméterrel haladja meg a szokásos értéket.

Főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak nagyon lassan csökken. Azok az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak.

A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

Az előrejelzés szerint azonban az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás. Az érkező időjárási frontok csak kevés csapadékot hoznak, a hőmérséklet viszont jelentősen emelkedik, vasárnaptól már 10 Celsius-fok körül maximumok várhatók és az éjszakai fagyok is megszűnnek. Szombattól, vasárnaptól feltámad majd a szél, így a talaj nagyon lassan, de tovább szikkad majd.

(MTI)

Kapcsolódó
Hasznos fegyver lehet a kártevők ellen a csalánlé
Sok egyéb mellett erre is jó lehet ez a hasznos gyomnövény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik