Kertünk-Portánk

Hasznos fegyver lehet a kártevők ellen a csalánlé

pixabay.com
pixabay.com
Sok egyéb mellett erre is jó lehet ez a hasznos gyomnövény.

Mindenki tudja, milyen csodaszer a csalán. Nem csak az emberi szervezetre van jótékony hatással, de egyéb szempontokból is igen sokoldalúan hasznosítható: a csalán rostjaiból finom fonal, abból előkelő vászon készíthető; a friss hajtásaiból pedig vannak, akik levest és főzeléket is készítenek. Az ökotermelés elterjedésével pedig egyre több szakember ajánlja a termelőknek is a csalánlével való permetezést a kártevők és betegségek leküzdésére, írja  a balintgazda.hu.

Kapcsolódó
Így csalható tőrbe a kertek réme, a dióburok-fúrólégy
Hazánkban 2011 őszén azonosították első ízben Sopron környékén.

Ennek oka, hogy a csalán levelében levő vegyületek hatására a növények leveleinek bőrszövetei megvastagodnak, emiatt a kártevők nehezebben tudják átszúrni, illetve a gombás betegségek is nehezebben telepednek meg rajtuk.

Bár a módszert még vizsgálják, a csalánlé alkalmazása mindenképpen megér egy próbát.

Készítése:

Tegyünk egy műanyag vagy fémhordót napos helyre, tegyünk bele 5 kilogramm friss csalánhajtást, majd öntsük le  10 liter vízzel. A meleg és a napsütés hatására a folyadék néhány nap múlva erjedni kezd. Ez ugyan átható bűzzel jár, de a szag a víz tetejére szórt perlittel enyhíthető. Ha a lé kierjedt, már nem pezseg, akkor leszűrhetjük, és 1:5 arányban hígítva a permetléhez vagy az öntözővízhez keverhetjük.

Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik