Kertünk-Portánk

Termesszék velem: cserjés perilla, a kert illatozó csalánja

grosz tamás
grosz tamás
Fekete csalánnak és kínai bazsalikomnak is nevezik.

A Nagykörűben élő Grosz Tamás a hagyományos és különleges növények szerelmese, a hobbikertészként ismert férfi portáján évek óta megannyi szépség pompázik.

Kapcsolódó
Termesszék velem: gilisztaűző varádics, az egerek rémálma
Virágját érdemes szárítani, mert jól eláll tavaszig, más szárított virággal együtt szépen mutat.

A szakember ezúttal egy gyógynövényként is ismert, Ázsiából származó növényt mutat be olvasóinknak.

Cserjés perilla

A kertben különleges látvány a cserjés perilla, ez a Délkelet-Ázsiából behozott növény. Lilás vörös levelei, édeskés, fahéjas íze, kellemes illata már messziről vonzza a tekintetet. Fekete csalánnak és kínai bazsalikomnak is nevezik.

Egynyári 60-80 cm magas mutatós megjelenésű növény. Szereti a napot és a vizet. Könnyű talajba vethető április elején, s ha megfelelő mennyiségű vizet és napfényt kap, akkor bárhol megterem. A legjobban a nedves, laza, humuszban gazdag talajt kedveli.

Magról vethető, gond nélkül termelhető. Rovarok nem károsítják, és betegségek sem bántják. A magokat 5 ° C feletti hőmérsékletre lehet vetni, a legkedvezőbb csírázási hőmérséklet 18 és 23 ° C között van. A palánták ellenállnak az 1-2 ° C hőmérsékletnek is.

A növény kevéssé tolerálja a szárazságot, a vizes talajt viszont jól tűri. A virágzás a csírázás után 80 nappal kezdődik, a legkedvezőbb virágzási hőmérséklet 22 és 28 ° C között van.

A kert illatos ékessége

Napsütésben acélos, bronzos kékes csillogása emeli kertünk színességét. Vonzza a pillangókat. Ha nyáron a szárat körülbelül két centiméterrel a talaj felett levágjuk, akkor új szár nő és több magot hoz. Leveleit nyáron a levágott szárról, majd az új szárról és ágairól nyáron és ősszel lehet betakarítani. A magokat ősszel, október végén szüretelhetjük, amikor megérik.

Fehér fürtös virágzata október végén gyűjthető. Szárított virága kellemes illatot ad a szoba levegőjének.

Felhasználása a konyhában

Levelei ehetők, zöldségként használják. Magjai tápláló olajat szolgáltatnak salátába, zöldséges ételekhez, levesbe, halakhoz. Kellemes, édeskés, ánizsos – nehezen leírható – ízkombinációt ad.

Jellegzetes diós illatával és ízével a pirított perilla magvakból préselt olajat ízfokozóként, fűszerként és étolajként használják.

Perilla, mint gyógynövény

A perilla leveleit a kínai orvoslásban sokféle betegség kezelésére használják, valamint az ázsiai konyhában köretként és az ételmérgezés lehetséges ellenszereként.

A szárított leveleket számos területen alkalmazzák a kínai gyógynövénygyógyászatban, így légzőszervi megbetegedések kezelésére, görcsoldóként, izzadás kiváltására, hányinger csillapítására és a napszúrás enyhítésére.

Leveleit érdemes szárítani, akár teának, akár pálinkába színezőnek.

Recept: perillaszörp készítése

  • A perilla leveleket az azok súlyával megegyező mennyiségű vízben megfőzzük, ekkor a levelek a vizet zöldesre festik.
  • Leszűrjük, kinyomkodjuk a leveleket, és az így kapott lébe citromsavat vagy citromlevet teszünk. Ekkor a l színe bordós-lilára változik.
  • A léhez a tömegével megegyező mennyiségű cukrot adunk és összefőzzük.
  • Amikor forrt egyet, üvegbe töltjük és száraz dúnsztba tesszük.
  • Ízlés szerint vízzel hígítva fogyaszthatjuk.

A perilla termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik