Kertünk-Portánk

Termesszék velem: gilisztaűző varádics, az egerek rémálma

Grosz Tamás
Grosz Tamás
Virágját érdemes szárítani, mert jól eláll tavaszig, más szárított virággal együtt szépen mutat.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időre-időre jelentkezik a kertjében termő különleges vagy feledésbe merült növények bemutatásával. Ezúttal egy olyan virágot mutat be, melynek a neve is kíváncsiságra késztető, mert nagyon kevesen ismerik.

Kapcsolódó

Gilisztaűző varádics (Chrysanthemum vulgare)

A növényt régi korokban erős fertőtlenítő hatása miatt halottak konzerválására használták, de rovarölő szerként is igénybe vették. A múltban bélféreg-hajtó szerként és molyűzőként alkalmazták.

Mutatós páfrányszerű levelei, sárga gombszerű virágzata, erős egyenes szára jól mutat a kertben.  Fagytűrő évelő növény, mely a komposzt mellett azért jó, ugyanis alkalmanként néhány levelét beledobva, felgyorsítja annak lebontását. Magas kálium tartalma szintén jót tesz a komposzt minőségének.

Kapcsolódó
Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.

Termesztése nem kíván szakértelmet, megelégszik az enyhén árnyékos vagy napos hellyel is. Ültethető magról, de tavasszal kúszó gyökérzetét szétszedve is szaporítható.

Levelét vászonzacskóba téve a szobából kiűzi a legyeket, illatanyaga elűzi az egereket is.

Virágját érdemes szárítani, mert jól eláll tavaszig, más szárított virággal együtt szépen mutat.

A virágokból főzött teája hasznosítható rovarűzésre, mert ez tartalmazza azokat az illóolajokat, amiket a férgek és rovarok nem szeretnek. Mérgező hatása miatt viszont házi szerként nem ajánlott.

A gilisztaűző varádicsról Grosz Tamás szívesen ad további tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
2020 gyógynövénye a bíbor kasvirág
A növény a felsőléguti megbetegedések kezelésre használható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik