Életmód

2020 gyógynövénye a bíbor kasvirág

A növény a felsőléguti megbetegedések kezelésre használható.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya  2020-ban az Év Gyógynövényének a bíbor kasvirágot választotta, írta az Országos Sajtószolgálat.

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye
Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből.

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos növény, amely világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Hazánkban gyógy- és dísznövényként egyaránt termesztik. A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere hivatalos.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják belsőleges alkalmazásának hatásosságát felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Hagyományosan használják külsőleg is kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén.

Alkalmazása biztonságos; hazánkban számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

Gyógynövénygyűjtési kisokos: mit, mikor, hol és hogyan
Gyógynövény-kedvelőknek hasznos olvasmány.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az Év Gyógynövénye kezdeményezésről és a bíbor kasvirágról bővebb információt ide kattintva találhat.

Kiemelt fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik