Kertünk-Portánk

Virágzik az ország cseresznyéskertje

Virágzik az ország cseresznyéskertje

Tavaszi szépségében tündököl Nagykörű.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza-partján megbújó Nagykörűt Magyarország cseresznyéskertjének is nevezik, ahol az áprilisi cseresznyevirágzás a legszebb és az egyik legfontosabb közösségi esemény.

Fotó: Grosz Tamás

A falu templomkertjében található Magyarország legnagyobb, 200 hektáron elterülő, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyegyűjteménye, mely génbankként is szolgál, ám a település rendezett utcáin és kertjeiben is sűrűn sorakoznak a cseresznye- és meggyfák.

Fotó: Grosz Tamás

Nagykörűben évtizedes hagyománya van az áprilisi cseresznyevirág ünnepnek, melyhez fagyűző szertartás is kapcsolódik. Ahogy itt tartják, ez a tavasz olyan pillanata, ahol a természet dönt arról, mennyi cseresznye lesz abban az évben.

A helyieknek is másként alakult a mostani időszak, mint ahogy azt az év elején tervezték. A koronavírus-járvány idejére érvénybe lépett intézkedések, a kijárási korlátozás elmosta az idei ünnepet, de a fák virágzásába nem tudott beavatkozni a vírus.

A Nagykörűben élő Grosz Tamás – aki országosan ismert hobbikertész, a Herbáció Magazin állandó szerzője – segítségével virtuálisan olvasóink is bepillanthatnak a cseresznye- és meggyfák virágzásába, és megismerhetik a falu áprilisi szépségét.

Fotó: Grosz Tamás

A különleges zöldségek és gyümölcsök termesztője és népszerűsítője április 13-án sétált egy kellemeset a településen, és a kihalt, csendes utcákon gyönyörű fotókat készített a nagykörűi tavaszról.

Fotó: Grosz Tamás

Grosz Tamás a Sokszínű vidék érdeklődésére elmondta:

a március végi, április eleji fagyok nem kedveztek a cseresznyefák virágainak, de azt, hogy milyen károkat okozott az időjárás, csak jó két hét múlva lehet majd megmondani. Ugyanakkor a meggyfákat nem viselte meg a hideg, jól tűrték a lehűlést.

További fotók képgalériánkban láthatók

Galéria
Fotó: Grosz Tamás

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Olvasói sztorik