Mozaik

A szegedi paprika egy része nemcsak nem szegedi, de nem is magyar

Pixabay
Pixabay
Érdemes végigböngészni a csomagolást vásárláskor.

A magyar konyha legfőbb fűszere a paprika. A szegedi fűszerpaprika-őrlemény be is került a Hungarikumok közé.

Szeged környékén feltehetőleg a szeged-alsóvárosi ferencesek kezdték el termeszteni a paprikát, majd innen terjedt el a környékbeli tanyavilágban. Szeged környéke, a Tisza folyó völgye, különösen alkalmas a paprika termesztésére: a magas napsütéses órák száma, a talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve mind hozzájárultak a paprika sikeréhez, formálták a szegedi paprika színét, ízét, aromáját. A XIX. század végére a paprika – tört, zúzott, őrölt, egész formában – Szeged vezető kereskedelmi árujává nőtte ki magát. A két világháború között legalább tízezer termelő termelte a paprikát és számtalan kereskedő dolgozott azon, hogy a szegedi paprika messzi földre eljusson. Nem volt más iparág Szegeden, ami ennyi embert foglalkoztatott volna – írják a Hungarikum oldalon.

Az utóbbi időben erőteljesen megdrágult a fűszerpaprika, az átlagár 8.000 Ft/kg felett van. Az I. osztályú termékeknél viszont már 13.000 és 15.000 Ft körül mozog a kilónkénti ár – közölte a Pénzcentrum.

Ennek oka egyrészt a csökkenő termőterület és ezáltal a termelt mennyiség, illetve a magyar árak mindig is a világpiaci árak felett voltak 30-60 százalékkal. Ez oda vezethető vissza, hogy a magyarországi termelés drágább a versenytársakénál, főként azért, mert itt gázzal szárítják a paprikát, míg a délebben általában a napon teszik ezt.

Emiatt is egyre több a külföldi fűszerpaprika a boltokban, az import meghaladja a 3 ezer tonnát is. Ezek jóval olcsóbbak a magyar termékeknél.

Vannak olyan szegedi paprikák is, amelyek két harmada perui, spanyol vagy bolgár őrleményből áll.

A Szegedi Paprika Zrt. által gyártott egyik, Szegedi Paprikaként árult termék esetében, mind az I. mind a II. osztályú áru esetében a magyar paprika aránya csupán az egy harmadát teszi ki a csomagolásban található mennyiségnek. Az I. osztályú termékben egészen pontosan 35 százaléknyi a részarányi a hazai paprikának, ami mellett a többi spanyol és bolgár paprika. A II. osztályú termék esetében viszont már csak 34 százalék a hazai arány, ami mellett perui és szintén bolgár paprika található – írja a Pénzcentrum. Ugyanakkor a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott „Eredetvédett Szegedi Paprika” nevű termék 100 százalékban szegedi tájkörzetben termett fűszerpaprikából készül.

A szakértők szerint jelentős minőségbeli különbségek vannak az import és a magyar termékek között.

Kapcsolódó
Ősi receptúrákat őriznek a szegedi gasztronómia remekei
Mióta világ a világ, Szeged gasztronómiai különlegességeit folyamatosan jegyzik a krónikák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik