Mozaik

Mintha élnének a spanyol művész homokszobrai

Facebook/Andoni Bastarrika
Facebook/Andoni Bastarrika

Egy spanyol művész olyan élethű állatszobrokat formáz meg homokból, hogy sokan azt is hiszik, hogy valódi állatok pihennek a tengerparton.

Az Atlanti-Óceántól mindössze 15 kilométerre fekvő spanyol kisvárosban, Azpeitiaban élő alkotó, Andoni Bastarrika 2010 nyarán jött rá – miközben a lányaival játszott a tengerparon –, hogy bizony a homokszobrászat tehetségével is megáldotta őt a sors.

Attól a pillanattól kezdve világosan tudtam ott legbelülről, hogy ezt az utat kell követnem. Két évig gyakoroltam olyan évszakokban, mint az ősz, a tél és a kora tavasz, amikor a strandok üresek voltak, és csak ezután éreztem magam késznek arra, hogy másokkal is megosszam tudásomat

– mondta el az alkotó a My Modern Metnek.

Galéria
Facebook/Andoni Bastarrika

Bastarrika az alkotáshoz egy nagy kupacba, szorosan összetapasztja a homokot, mintegy üres vásznat hozva létre ezzel, amin már olyan textúrákat is meg tud formázni, mint a szőrme és a ráncok. A szobrokat kőporokkal és egyéb anyagokkal színezve teszi még valóságosabbá.

Az általam készített szobrokban van élet, van lelkük, ugyanaz a lélek, mint ami a Földanyának is van

– mesélte a műveiről a szobrász.

Andoni Bastarrika arról is beszélt a portálnak, hogy ahogy a természet, úgy ő is a csupasz, meztelen, természetes formákat szereti és mivel itt semmi sem egyenes, minden gömbölyödik, minden folyékony, minden spirálisan alakul, így neki sem volt szüksége az alkotásokhoz olyan fémeszközökre, mint például a spatulák. Mindent a kezével formázott, majd mikor elért már a legapróbb részletekhez is, elkezdett használni madártollakat és hegyes botot is, hogy mindent a legapróbb részletekig ki tudjon dolgozni.

Kapcsolódó
Gigantikus homokszobrokkal tisztelegnek 1848 hősei előtt Tinnyén
Magyarországon első alkalommal Tinnyén tekinthető meg nemzetközi homokszobor kiállítás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik