Otthon készült

Fémhulladékból készít szobrokat a somogyi tinédzser

Herceg Tamás
Herceg Tamás
Legnagyobb szobra egy hatalmas őzbak.

Ez történik, ha egy halom hasznát csavar és egyéb fémhulladék nem az ócskavastelepre kerül, hanem Herceg Tamás kezeibe. A 18 éves somogyi fiú hol rózsákat, hol asztalt, hol pedig éppen egy hatalmas őzbakot készít a rendelkezésre álló fémdarabokból. A különleges hobbijáról kérdeztük.

Herceg Tamás

Mivel kezdődött nálad a szoborkészítés?

Gyerekkoromban kezdődött a barkácsolás, a szerszámok és a hegesztés iránti érdeklődésem. Bár mindez csak középiskolás éveimben kezdett fokozódni, mikor a tanműhelyben egy fém rózsát készítettem. Ennek hatására édesapám műhelyében kezdtem el egyre több rózsát készíteni. A sokadik rózsa után mást is szerettem volna, ezért úgy döntöttem, csinálok másfajta virágokat és kerti díszeket is. Mindez büszkeséggel és energiával töltött fel. Rengeteget gyakoroltam, még iskola után is estéket töltöttem a műhelyben, ahová a kezdeti szerszámaimat az ösztöndíjamból vásároltam.

Herceg Tamás

Milyen tárgyakat, szobrokat készítettél már hulladékok felhasználásával?

Eddigi munkáim rózsák és virágok de készítettem már méhecskét, asztalt és még sok mást is, ezeket mind hulladék lemez felhasználásával.

Herceg Tamás

A legnagyobb szobrod egy őzbak. Mennyi idő alatt készült el?

Az interneten egyszer láttam egy hulladék szobrot, ami megtetszett és ihletet adott, hogy elkészítsek egy őzbakot. Szobrászkodást soha nem tanultam, így csak a sok gyakorlásból szerzett tapasztalatom alapján álltam neki. Mindez körülbelül 2 hét alatt készült el, aminek végeredménye egy 120 centi magas, 110 centi hosszú és 90 kilós őzbak lett.

Herceg Tamás

Herceg Tamás

Bár a sufnik, műhelyek sok mindent rejtenek, de ennyi fémhulladékra már „vadászni” kell. Járod az ócskavastelepeket?

Sajnos sok esetben “vadászni kell” a hulladék vasat, bár szerencsémre, nagybátyám autószerelő, aki néha tud adni egy-egy vödör hulladék csavart.

Herceg Tamás

Herceg Tamás

Mi lesz a szobrok sorsa? Kaptál már megrendeléseket is?

Főként magamnak hobbiként készítek fém hulladék tárgyakat. Barátoknak, ismerősöknek is szoktam, illetve volt már pár megrendelésem is.

Herceg Tamás

Herceg Tamás

Herceg Tamás

Milyen szobrok vannak készülőben?

Jelenleg két szobron is dolgozom, egy yorki kutyán és egy harcsán.

Herceg Tamás
Kapcsolódó
Mesevilágot alkot hulladékból a kreatív anyuka
Deszka, műbőr, gyurma: Andrea kezében minden dekorációvá változik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik