Mozaik

Gigantikus homokszobrokkal tisztelegnek 1848 hősei előtt Tinnyén

Magyarországon első alkalommal Tinnyén tekinthető meg nemzetközi homokszobor kiállítás.

Hetek óta nagy a sürgés-forgás a Pest megyei Tinnyén, a falu teniszklubjának területén Monostori Ferenc homokszobrász három művész társaságában tömörít, farag, döngöl – lenyűgöző homokszobrokat készít. Létra, ásó, lapát, és vakolókanál – elengedhetetlen eszközei a tinnyei homokszobrászoknak.

55 köbméter homokból készült el Kossuth Lajos szobra
Csodájára járnak a tinnyei homokszobornak nemcsak a környék településeiről, hanem az ország több pontjáról is.

Magyarországon első alkalommal Tinnyén tekinthető meg nemzetközi homokszobor kiállítás, melyet a ’48-as Szabadság Kert – Út a magyar Golgotáig – az emlékek őrzői életre kelnek címmel rendeznek. A kiállítás apropója a tragikus történelmi esemény évfordulója, 170 éve végezték ki az aradi vértanúkat.

Három külföldi kollégámat hívtam meg, így négyen dolgoztunk a szobrokon, Aaron Ramirez Ojeda Spanyolországból, Radovan Zivny Csehországból, Andrey Pinchuk Ukrajnából érkezett hozzánk Tinnyére

– mondta Monostori Ferenc a Sokszínű Vidéknek.

Négy ország négy alkotója – Fotó: facebook/ Ferenc Monostori Homokszobrász

A Monostori Ferenc által életre hívott nemzetközi szimpózium egyedülálló Európában. Nemzetközi, hiszen Ferenc alkotótársai más-más országokból érkeztek, a spanyol, cseh, ukrán és magyar alkotó életének közös metszéspontja a homokszobrászat.

A szabadtéri tárlat azt jelenti, hogy a hatalmas homokszobrok a szabad ég alatt készültek, és remélhetőleg november elejéig sikeresen ellenállnak majd a természet pusztító erőinek.

Tematikájában is rendhagyó a kulturális tabló, az 1848-as forradalmunk és szabadságharcunk alakjainak ilyen módon soha senki nem állított még emléket a világon.

Homokból készül a monumentális szoborcsoport – Fotó: facebook/Kossuth Lajos Művelődési Ház Tinnye

Kőből, agyagból, vagy bronzból hagyományosan évezredek óta készítenek a szobrászok különféle plasztikákat, ám homokból, ebből a legkevésbé szilárd anyagból embert próbáló feladat bármilyen szobor elkészítése. A homok formázásához a gyakorlati tapasztalatok mellett kiváló kézügyesség, térlátás és sok türelem szükséges.

A szobrok anyaga kizárólag homok, kalodába döngölve. Minden esetben fentről lefelé lehet haladni, így nagyon fontos az arányok pontos ismerete. Ha készen van az alkotás, egy speciális fixálóval lefújjuk, amitől valamelyest időjárásállóvá válik a kolosszus

– mondta a technikáról a magyar homokszobrász.

Készül Tinnyén gróf Széchenyi István homokszobra – Fotó: facebook/Kossuth Lajos Művelődési Ház Tinnye

Az I. Tinnyei Szabadtéri Homokszobor Kiállításon két lovas szoborban és öt portréban gyönyörködhetünk. A Jász huszárok végső csatája, és Görgey Artúr lovas szobra mellett Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Széchenyi István, és Leiningen-Westerburg Károly szobrai kerültek kiállításra.

Monostori Ferenc elmondta, a hősök portréi körülbelül 2 méter magasak, egyenként 20 tonna tömegűek. Az óriási lovascsatajelenet 10 m hosszú és közel 4 m magas, a mozgalmas, sokalakos kompozíció 150 köbméternyi homokból készült, és megközelítőleg 200 tonnát nyom.

Galéria
Petőfi Sándor szobra - Fotó: facebook/ Kossuth Lajos Művelődési Ház Tinnye

A külföldről érkezett homokszobrászok közül a spanyol Aaron Ramirez Ojeda Ferenc régi barátja készítette Görgey Artúr lovasszobrát, gróf Batthyány Lajos alakját pedig a két művész együttesen alkotta. A Grand Canaríán élő művész arc poeticája: A homok bölcsesség. Az ibériai művész úgy véli, a homokból alkotó ember az alkotás és a csend révén bölcsességet tanul

– mondta portálunknak a tinnyei Huszár Anna.

A tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház vezetője úgy tudja, Spanyolországban a pedagógiában sikeresen alkalmazzák a különleges művészeti tevékenységet. A spanyol pedagógusok gyermekek stresszoldását és önbecsülését fejlesztik a homokszobrászattal, a homokkal való küzdelem önkontrollra, és jobb önismeretre neveli az ifjú művészeket.

Más anyagokból készült plasztikákhoz képest a homokszobrok jóval sérülékenyebbek – Fotó: facebook/Kossuth Lajos Művelődési Ház Tinnye

Az Ukrajnából érkezett Andrey Pinchuk hivatásos szobrászművész, fával, és fémmel is gyakran dolgozik, míg a cseh alkotó, Radovan Zivny a tanári pályát hagyta ott a szobrászatért. A Csehországból érkezett tanár úr Tinnye szerelmese, többször járt már korábban a hangulatos magyar faluban. Az absztrakt stílusban alkotó Zivny művészeti jelmondata a homokszobrászok örök mottója is lehetne:

Semmi sem állandó, el kell engedni a dolgokat.

A hetekben megformázott, most bemutatott alkotásokkal szemközt a korábban Monostori Ferenc által elkészített magyar költők szobrait csodálhatja meg a nagyközönség. Az első fagyok tudnak nagyobb mértékben ártani a homokszobroknak, így november elsejéig látogatható a kiállítás. A hónapok alatt elmálló szobrokból a következő évben újak készülhetnek, így évről évre meg tud újulni a szoborpark.

József Attila portréja a magyar költők szoborparkjából – Fotó: facebook/

Kiemelt kép: facebook/Huszár Anna

Fűzfavesszőből készült szobrok népesítik be az erdőt
Az aalkotások úgy olvadnak bele természetes erdei környezetükbe, mintha egyenesen annak szerves részei lennének.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik