Kertünk-Portánk

Fűzfavesszőből készült szobrok népesítik be az erdőt

A valaha legelterjedtebb  mesterség az emberiség történetében a fonott faanyagból készített kosárfonás, edények, használati tárgyak megalkotása volt.  A rugalmas, természetes anyagokkal való ilyenfajta munka inspirálta Annát, a brit szobrásznőt, aki ebből az ihletettségből hozta létre ezt a modern, kortárs művészeti formát az időtlen vesszőfonás minden csínját-bínját felhasználva hozzá.

A tehetséges alkotó eleinte kosarakat, apró ajándéktárgyakat állított elő fonott fűzfavesszőből, de impresszív, mély benyomást keltő szobrászati alkotásai később már egészen más szintre emelték ezt a technikát – írja a My Modern Met

Fotó: Anna & the Willow

Anna 10 éve kezdett el fűzfával dolgozni, miután részt vett egy hétvégi szobrászkurzuson.

A természetes anyaggal való munka új világot tárt fel előttem, így vágtam bele a kosárfonás különböző technikáinak a megtanulásába. Élvezem, hogy az ősi művészet fogásait használom, és hozzáadom a saját lelkesedésem

– mondta Anna.

Az “Anna és a fűz” (Anna & the Willow) modern csavart adott ennek a legősibb, kortalan technikának. Elsőre meglepő, természet-ihlette, fűzfavesszőből készített szobrai úgy olvadnak bele természetes erdei környezetükbe, mintha egyenesen annak szerves részei lennének.

Fotó: Anna & the Willow

Egy efféle nagyobb, kültéri alkotást először le kell rajzolni, úgy megtervezni aprólékosan, aztán lehet kiszabni és méretre vágni az acélvázat. Végül pedig egymásba fonódó fűzfavesszővel csavarja be Anna rétegenként a fémvázat, így mutatva meg annak lenyűgöző formáit.

Fotó: Anna & the Willow

Az egyik 9 láb magas szobor a „Skipton kastély erdeinek vadásznője” címet viseli, és egy nyilazó nőt ábrázol, gondolhatnánk akár a vadászat ősi római istennőjének, Dianának is első pillantásra. Az alkotást erdei környezetben helyezték el. A figyelemre méltó mű úgy fest, mintha az erdei ösvényből nőtt volna ki, és azért kelt volna életre, hogy bármelyik pillanatban kilője nyílvesszőjét.

Fotó: Anna & the Willow

Fotó: Anna & the Willow

Más munkáiban Anna életnagyságú állatokat mintázott meg, szarvasbikát, lovat, melyek úgy jelennek meg, mintha a tájat tanulmányoznák az időbe fagyva.

Fotó: Anna & the Willow

Kiemelt kép: Anna & the Willow

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik