Kertünk-Portánk

Fűzfavesszőből készült szobrok népesítik be az erdőt

Korábban a témában:

A valaha legelterjedtebb  mesterség az emberiség történetében a fonott faanyagból készített kosárfonás, edények, használati tárgyak megalkotása volt.  A rugalmas, természetes anyagokkal való ilyenfajta munka inspirálta Annát, a brit szobrásznőt, aki ebből az ihletettségből hozta létre ezt a modern, kortárs művészeti formát az időtlen vesszőfonás minden csínját-bínját felhasználva hozzá.

A tehetséges alkotó eleinte kosarakat, apró ajándéktárgyakat állított elő fonott fűzfavesszőből, de impresszív, mély benyomást keltő szobrászati alkotásai később már egészen más szintre emelték ezt a technikát – írja a My Modern Met

Fotó: Anna & the Willow

Anna 10 éve kezdett el fűzfával dolgozni, miután részt vett egy hétvégi szobrászkurzuson.

A természetes anyaggal való munka új világot tárt fel előttem, így vágtam bele a kosárfonás különböző technikáinak a megtanulásába. Élvezem, hogy az ősi művészet fogásait használom, és hozzáadom a saját lelkesedésem

– mondta Anna.

Az “Anna és a fűz” (Anna & the Willow) modern csavart adott ennek a legősibb, kortalan technikának. Elsőre meglepő, természet-ihlette, fűzfavesszőből készített szobrai úgy olvadnak bele természetes erdei környezetükbe, mintha egyenesen annak szerves részei lennének.

Fotó: Anna & the Willow[/caption]

Egy efféle nagyobb, kültéri alkotást először le kell rajzolni, úgy megtervezni aprólékosan, aztán lehet kiszabni és méretre vágni az acélvázat. Végül pedig egymásba fonódó fűzfavesszővel csavarja be Anna rétegenként a fémvázat, így mutatva meg annak lenyűgöző formáit.

Fotó: Anna & the Willow

Az egyik 9 láb magas szobor a „Skipton kastély erdeinek vadásznője” címet viseli, és egy nyilazó nőt ábrázol, gondolhatnánk akár a vadászat ősi római istennőjének, Dianának is első pillantásra. Az alkotást erdei környezetben helyezték el. A figyelemre méltó mű úgy fest, mintha az erdei ösvényből nőtt volna ki, és azért kelt volna életre, hogy bármelyik pillanatban kilője nyílvesszőjét.

Fotó: Anna & the Willow

Fotó: Anna & the Willow[/caption]

Más munkáiban Anna életnagyságú állatokat mintázott meg, szarvasbikát, lovat, melyek úgy jelennek meg, mintha a tájat tanulmányoznák az időbe fagyva.

Fotó: Anna & the Willow

Kiemelt kép: Anna & the Willow

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.