Életmód

22 éve homokvárban él Brazília királya

Rio de Janeiro szomszédságában, Barra da Tijuca tengerpartján 22 éve él egy homokvárban Marcio Mizael Matolias. Azt mondja, már nem tudna más jövőt elképzelni magának, írja a La Voix du Nord.

A Guanabara-öbölben nőttem fel, és mindig a strand volt az otthonom. Az emberek drága bérleti díjakat fizetnek érte, hogy a tengerparton lakhassanak. Nekem nincsenek számláim, mégis jó életem van itt

– magyarázta a 44 éves nőtlen férfi.

Marcio saját kezűleg megformált homokvára pazarul fest kívülről, a belterülete viszont mindössze három négyzetméteres, és tele van könyvekkel. A király – ahogy a helyiek becézik – egy földre terített hálózsákon alszik, fürödni pedig a közeli tűzoltóállomásra jár.

Europress/AFP/Mauro Pimentel

A homokvárlakó elmondása szerint mindene megvan, ami szükséges, az egyetlen problémát a hőség jelenti.

A homok megtartja a hőt, ezért olykor nem itt, hanem a barátaimnál, vagy a szabadban, a tengerparton alszom

– fogalmazott.

Anno a barátja tanította meg neki, miként kell homokpiramist építeni, azóta rendületlenül gyártja a szobrokat. Sokat tanult a könyvekből, többek közt Niemeyer és Gaudi inspirálta.

Europress/AFP/Mauro Pimentel

Marcio arról mesélt, nemcsak turisztikai attrakcióvá, hanem szociális szolgáltatássá is vált az évek során, utalva az utcai könyvtárára. A jókedvű fiatalember a kastélya mellé felállított egy magas könyvoszlopot. A kötetekért nem kér pénzt, csak azt, hogy vigyék vissza neki az emberek, ha kiolvasták.

Hogy azért némi aprópénze is legyen, elhelyezett egy kasszát a vár bejáratánál, itt adakozhatnak a járókelők. A riport napján úgy húszan készítettek róla és az alkotásáról képet, de senki nem szánta meg őt. Marciót ez sem zavarja.

Előfordul az is, hogy ellopják a kasszámat. Korábban idegesített, és kővel a kezemben aludtam, hogy meg tudjam védeni magam. Aztán rájöttem, hogy nem akarok paranoiában élni, és pusztán örömből csinálom, amit csinálok.

Europress/AFP/Mauro Pimentel

Időről időre nagyvállalatok fizetnek neki, hogy építsen homokszobrokat különböző rendezvényekre a tengerparton.

Marcio szeretné, ha a szobrai huzamosabb ideig fennmaradnának, hiszen van, hogy 10 vagy 20 órát is dolgozik velük, de egy eső bármikor elmoshatja azokat.

Előfordult az is, hogy a víz betört az otthonába, ezért azt tervezi, hogy a jövőben erősebb anyagokból, profi műhelyben munkálja majd meg a szobrait. Reméli, hogy erre egy barátja közreműködésével akár már jövőre sor kerülhet.

Europress/AFP/Mauro Pimentel
28 éve egyedül él egy szigeten az olasz férfi
Közel három évtizede kötött ki a parton, miután meghibásodott a katamaránja. Azóta egyszer sem hagyta el a szigetet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik