Életmód

Ehető oktatás: ahol az iskolában maguk termelik az ebédhez valót, és el is készítik azt

A kertészkedésre, a főzésre és az egészséges ételekre összpontosítanak.

Sokszor egy kis ötlet is elég ahhoz, hogy jó ügyet szolgáljon. Így indult útjára az  Orlando Junior Academy. Néhány évvel ezelőtt egy szülő,  Brad Jones vetette fel a kérdést, hogy mi lenne, ha másként ismerkednének meg a gyerekek a növényekkel, mint eddig, nevezetesen az osztálytermen kívül.

Amikor a kislányomék az iskolában elkezdték a természet tanulmányozását, azt vettem észre, hogy túlságosan régimódi és egysíkú dolgokat tanítottak: nyáron almafákról, télen hópelyhekről. Hiányoltam a rendszerben való gondolkodást és  a gyakorlati alkalmazásokat, példákat

– magyarázta Jones, aki azon kezdett el gondolkodni, hogy hogyan alakítsanak ki egy olyan iskolát, ahol a pedagógus a természetet eszközként használja.

Fotó: Edible Education Experience

A sok ötletelés után a projekt megkapta a zöld utat, és Jones kerti koordinátorként kezdett önkénteskedni. Segített a diákok növényeinek termesztésében, majd a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények betakarításában. Meglepődve tapasztalta, hogy a gyerekek a boldog  “szüret” végeztével azt is tudni szerették volna, hogy a termésekből  milyen ételt készíthetnének, illetve hogyan.

Jones megkeresett egy helyi nyers ételek készítésében elismert szakácsot és egy holisztikus táplálkozási tanácsadót.

Fotó: Edible Education Experience

A két helyi szakács örömmel vállalta az együttműködést és hetente főzési alapismeretek oktatása mellett, a kertben termett növények felhasználásával elkezdték a gyakorlati bemutatókat is. Az egészséges életmód jegyében minden fontos dologra felhívták a tanulók figyelmét, akik ezeken az órákon nem csak könyvszagú ismeretekkel lettek gazdagabbak, hanem értékes tudással. Nem csupán felnevelték a konyhakerti növényeket, hanem megtanulták hasznosságukat és elkészítési fortélyaikat is. Az „ehető oktatás” koncepció egyre népszerűbbé vált és csodás eredményeket hozott.

A legnagyobb elismerés, amikor a szülő azt mondja: Nem hiszem el, hogy a gyerekem szereti a brokkolit

– mondta Fonzo, az egyik szakács.

Fotó: Edible Education Experience

Bármilyen sikeresek voltak az órák,  finanszírozási nehézségek miatt le kellett állítani a főzéssel foglalkozó összejöveteleket. Az igazán megható dolog az volt, hogy ezek a gyerekek aláírásgyűjtést szerveztek a folytatásért.

A végtelen lelkesedésnek köszönhetően elnyerték a Whole Foods Market támogatását, és ezzel együtt új szintre emelkedett a program. Modern technikával és bútorokkal felszerelt konyhát kaptak, és folytatódhatott az élményekkel teljes tanítás.  Az oktatóközpont négy konyhai főzősarokkal rendelkezik, beleértve az élelmiszer-előkészítő és kézmosó mosogatókat, két gáztűzhelyet, hűtőszekrényt és fagyasztót. Kívül egy közel 1000 négyzetméteres kert teszi lehetővé, hogy saját élelmiszereket dolgozzanak fel.

Fotó: Edible Education Experience

A kis ötletből indult program mára egy teljeskörű, gyakorlati tantervbe épült be, ahol a tanárok kreatívan illesztik  a földrajz, a biológia, a történelem vagy akár a nyelvművészet tudományaiba  a kertészkedés és a főzés rejtelmeit.

A konyha és kulináris kert hivatalosan is debütált, mint az új otthon, ahol ehető oktatás történik.

 Alapítványunk a főzésre, a kertészkedésre és az egészséges ételprogramra összpontosít, és úgy tűnik egyre sikeresebbek vagyunk

-nyilatkozta Janice Banks, a nonprofit vállalat ügyvezető igazgatója.

Az Edible Education Experience  a továbbiakban kirándulásokat, tapasztalatcserét, nyári táborokat, szakács-esteket és közösségi kertészet működtetését tervezi. Mindemellett ismertté szeretné tenni tanári akadémiájukat is, ahol a pedagógusok megtanulhatják, hogyan kezdhetik el a kertészetet és a főzőtanfolyamokat saját iskolájukban.

A konyha és a kulináris kert avatója 2017-ben

Címlapfotó: Edible Education Experience

Így lehet focipályából virágzó biogazdaság
Ha rosszul teljesít egy focicsapat, akkor hasznosabb egy gazdaság kialakítása.
Olvasói sztorik