Életmód

Ehető oktatás: ahol az iskolában maguk termelik az ebédhez valót, és el is készítik azt

A kertészkedésre, a főzésre és az egészséges ételekre összpontosítanak.
Korábban a témában:

Sokszor egy kis ötlet is elég ahhoz, hogy jó ügyet szolgáljon. Így indult útjára az  Orlando Junior Academy. Néhány évvel ezelőtt egy szülő,  Brad Jones vetette fel a kérdést, hogy mi lenne, ha másként ismerkednének meg a gyerekek a növényekkel, mint eddig, nevezetesen az osztálytermen kívül.

Amikor a kislányomék az iskolában elkezdték a természet tanulmányozását, azt vettem észre, hogy túlságosan régimódi és egysíkú dolgokat tanítottak: nyáron almafákról, télen hópelyhekről. Hiányoltam a rendszerben való gondolkodást és  a gyakorlati alkalmazásokat, példákat

– magyarázta Jones, aki azon kezdett el gondolkodni, hogy hogyan alakítsanak ki egy olyan iskolát, ahol a pedagógus a természetet eszközként használja.

Fotó: Edible Education Experience

A sok ötletelés után a projekt megkapta a zöld utat, és Jones kerti koordinátorként kezdett önkénteskedni. Segített a diákok növényeinek termesztésében, majd a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények betakarításában. Meglepődve tapasztalta, hogy a gyerekek a boldog  “szüret” végeztével azt is tudni szerették volna, hogy a termésekből  milyen ételt készíthetnének, illetve hogyan.

Jones megkeresett egy helyi nyers ételek készítésében elismert szakácsot és egy holisztikus táplálkozási tanácsadót.

Fotó: Edible Education Experience

A két helyi szakács örömmel vállalta az együttműködést és hetente főzési alapismeretek oktatása mellett, a kertben termett növények felhasználásával elkezdték a gyakorlati bemutatókat is. Az egészséges életmód jegyében minden fontos dologra felhívták a tanulók figyelmét, akik ezeken az órákon nem csak könyvszagú ismeretekkel lettek gazdagabbak, hanem értékes tudással. Nem csupán felnevelték a konyhakerti növényeket, hanem megtanulták hasznosságukat és elkészítési fortélyaikat is. Az „ehető oktatás” koncepció egyre népszerűbbé vált és csodás eredményeket hozott.

A legnagyobb elismerés, amikor a szülő azt mondja: Nem hiszem el, hogy a gyerekem szereti a brokkolit

– mondta Fonzo, az egyik szakács.

Fotó: Edible Education Experience

Bármilyen sikeresek voltak az órák,  finanszírozási nehézségek miatt le kellett állítani a főzéssel foglalkozó összejöveteleket. Az igazán megható dolog az volt, hogy ezek a gyerekek aláírásgyűjtést szerveztek a folytatásért.

A végtelen lelkesedésnek köszönhetően elnyerték a Whole Foods Market támogatását, és ezzel együtt új szintre emelkedett a program. Modern technikával és bútorokkal felszerelt konyhát kaptak, és folytatódhatott az élményekkel teljes tanítás.  Az oktatóközpont négy konyhai főzősarokkal rendelkezik, beleértve az élelmiszer-előkészítő és kézmosó mosogatókat, két gáztűzhelyet, hűtőszekrényt és fagyasztót. Kívül egy közel 1000 négyzetméteres kert teszi lehetővé, hogy saját élelmiszereket dolgozzanak fel.

Fotó: Edible Education Experience

A kis ötletből indult program mára egy teljeskörű, gyakorlati tantervbe épült be, ahol a tanárok kreatívan illesztik  a földrajz, a biológia, a történelem vagy akár a nyelvművészet tudományaiba  a kertészkedés és a főzés rejtelmeit.

A konyha és kulináris kert hivatalosan is debütált, mint az új otthon, ahol ehető oktatás történik.

 Alapítványunk a főzésre, a kertészkedésre és az egészséges ételprogramra összpontosít, és úgy tűnik egyre sikeresebbek vagyunk

-nyilatkozta Janice Banks, a nonprofit vállalat ügyvezető igazgatója.

Az Edible Education Experience  a továbbiakban kirándulásokat, tapasztalatcserét, nyári táborokat, szakács-esteket és közösségi kertészet működtetését tervezi. Mindemellett ismertté szeretné tenni tanári akadémiájukat is, ahol a pedagógusok megtanulhatják, hogyan kezdhetik el a kertészetet és a főzőtanfolyamokat saját iskolájukban.

A konyha és a kulináris kert avatója 2017-ben

Címlapfotó: Edible Education Experience

Így lehet focipályából virágzó biogazdaság
Ha rosszul teljesít egy focicsapat, akkor hasznosabb egy gazdaság kialakítása.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.