Mozaik

Új bogárfajt fedeztek fel Csehországban magasodó öreg tölgyfákon

A Cseh Tudományos Akadémia biológiai központja (BC CAS), a prágai Cseh Élettudományi Egyetem és az Ostravai Egyetem kutatói négy egyed tanulmányozása alapján készítettek leírást az új fajról, amelynek felfedezéséről a Folia Heyrovskyana című magazinban számoltak be.

Ez egy rendkívüli felfedezés. Közép-Európa alaposan tanulmányozott terület és csak nagyon ritkán bukkanni a tudomány számára ismeretlen fajokra

– mondta Petr Sipek, a Cseh Rovartani Társaság tagja.

Az új bogárfaj

A biológiai központ munkatársaként dolgozó Lukas Cizek és csapata 360 csapdát helyezett ki még 2012-ben a vizsgált területre. A kutatók bogarak százait fogták be a csapdák révén, majd szétválogatták a rovarokat, és specialistákhoz küldték őket azonosításra.

A porvafélék családjába tartozó új bogárfajnak a jelek szerint masszív öreg tölgyfákra van szüksége a túléléshez. A kutatók eddig kizárólag ezeken a fákon azonosították őket.

A Morva és a Thaya folyók összefolyásánál elterülő vidéket gyakran a morvaországi Amazonas-medenceként emlegetik. A területre jellemző masszív öreg tölgyfák azonban egyre fogyatkoznak. Az 1990 és 2009 közötti időszakban a tölgyfák több mint fele eltűnt.

A morvaországi Amazonas-medence

Cizek szerint a terület állami tulajdonban van, ezért nem jelenthet problémát a védelme, azonban minden eddigi erőfeszítés hiábavalónak bizonyult.

Az állami erdészeti hatóság hozzáállása és a természetvédelem elhanyagolása mind fenyegetést jelentenek a térségre. Fennáll a veszélye annak, hogy elpusztítjuk ezt az egyedülálló területet

– hangoztatta a kutató.

Ritkulóban van az ország egyik legszebb bogara
Természetvédelmi értéke 5000 forint.
Olvasói sztorik