Kertünk-Portánk

Furcsa küllemű tücsköktől hangosak a nyári esték

A tücsök szó hallatán legtöbben egy tömzsi, sötét színű rovart látunk lelki szemeink előtt, hiszen gyermekkorunk mesekönyveiből is ez él emlékeinkben. Valószínűleg ilyenkor a mezei tücsökre asszociálunk, hiszen ezzel a fajjal találkozunk leggyakrabban, azonban ha közeli rokona, a pirregő tücsök kerülne a szemünk elé, biztos nem gondolnánk, hogy egy tücsökkel van dolgunk, írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A pirregő tücsök a korán kezdődő nyár miatt idén már július elején megkezdte messze hangzó krí-krí énekét, melyet egészen októberig hallat.

Jellegzetes hangja az ősz közeledtét jelzi. Augusztusi estéken szinte bárhol hallhatjuk ciripelését, sokak számára ez a hang egyet jelent a kellemes nyári estével.

A pirregő tücsök és a zöld lombszöcske hangját gyakran egyszerre hallhatjuk. A ciripelés célja mindkét faj esetében a nőstények csalogatása, csak a hímek ciripelnek.

Érdekesség, hogy a pirregő tücsök – népi nevén őszi bogár – leggyakrabban alacsony fákon és bokrokon tartózkodik. Petéit is fiatalabb növényi szárakba – például a szőlő veszőjébe – fúrt tűszúrásszerű lyukakba rakja.

Díjat nyert egy magyar kislány a legrangosabb kutyafotós pályázaton
Tíz kategóriában összesen harminc fényképészt díjaztak 2018-ban.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik