Mozaik

Először rögzítették a világ legmagasabb hangú madarának dalát

Létezik egy madár a bolygón, amelynek hangja leginkább a tücsök ciripeléséhez hasonlítható. A Brazíliában őshonos kolibri olyan magasan dalol, hogy Claudio Mello neurológus elsőre nem tudta eldönteni, valójában milyen állat hangját hallja, írja a National Geographic.

A szakember az utóbbi években több kirándulást is tett az Atlanti-parti Esőerdő Rezervátumban, hogy tanulmányozza a kolibrik csicsergését, ekkor hallott egy történetet egy furcsa fekete madárról, amely láthatóan énekel, de úgy tűnik, mintha nem adna ki hangot.

Az Oregon Health and Science University kutatója ezután megkeresett egy fekete jakobinuskolibrit a fák sűrűjében, és rögzítette az irányából származó hangot. Csakhogy mikor megpróbálta lejátszani az anyagot, azzal szembesült, hogy a készüléke nem tudta felvenni a madár hívószavát.

A következő alkalommal Mello már a denevérek ultrahangját rögzíteni képes eszközzel érkezett a helyszínre. A felvételt lelassította az ötödére, ekkor hallott meg egy elképesztően összetett dalt.

Úgy hangzott, mint a rovarok, vagy mint egy béka

– fogalmazott Mello, aki a jelenséget a Current Biology című tudományos lapban publikálta.

A kutató úgy véli, hogy a rendkívül magas hang segít a fekete jakobinuskolibriknak, hogy kommunikáljanak egymással a zajos erdőben, ami legkevesebb 40 más kolibrifajnak ad otthont.

A madárról rendkívül keveset tudni, Mello és más biológusok sem értik egyelőre pontosan, hogy mire használják a dalukat, vagy hogy valamelyik nemnek a sajátossága-e. Amit viszont biztosra vehetünk: az övék a valaha rögzített legmagasabb madárhang.

További kérdéseket vet fel, hogy miként hallják a saját hangjukat a madarak, annak frekvenciája ugyanis magasabb, mint 10 kHz. Csak összehasonlításként, ennél magasabb hangot az ember füle már nem érzékel.

Nagyon rejtélyes. Fogalmam nincs, hogy hallanak belőle bármit is a madarak

– tette hozzá.

Mello a jövőben szeretné tanulmányozni a madarak belső füleit, hogy összevesse azok szerkezetét más kolibrikéval.

Legek a madarak világából - A kitartó vándortól a tenger búváráig
Amióta világ a világ, az embereket mindig is inspirálta a madarak repülése, amely fellobbantja bennünk a szabadság utáni vágyat.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik