Virágzó vidékünk

Váratlan helyen bukkant fel egy szegedi kanalasgém

Még a szakértők is meglepődtek, milyen messzire repült: egészen Szudánig.

Hová mennek telelni a kanalasgémek?

Erre a kérdésre szolgáltatott újabb értékes eredményeket a kanalasgémek színes gyűrűs jelölése, amit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság koordinál.

Mint honlapjukon írják, ebben a téli szezonban 51 kanalasgémet azonosítottak eddig az ornitológusok a telelőhelyeken, ebből 29-t a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén látták el színes gyűrűvel.

Mi az a színes gyűrű?

Egy olyan nagyméretű műanyag gyűrű, amely egyedi színkombinációját, vagy feliratát messziről, távcső segítségével is le lehet olvasni a madarak zavarása nélkül.

Eddigi ismereteik alapján nem meglepő, hogy a 2017/18-as telelési időszakban a legtöbb kanalasgémet a Földközi-tenger medencéjének középső részén azonosították az ornitológusok.

  • Tunéziában 20,
  • Olaszországban 4 madarat azonosítottak,
  • de megfigyeltek egy-egy kanalasgémet Líbiában és Algériában is.
Nagy figyelem kíséri Bogyókát, Közép-Európa első jeladós kanalasgémjét
Már 900 kilométert repült, mióta elkezdte vonulását.

Az utóbbi években egyre gyakoribb az, hogy a kanalasgémek áttelelnek a Kárpát-medencében is, köztük rendszeresen egy-egy gyűrűs példányt is azonosítanak, de olyanra még nem volt példa, hogy egy téli szezonban három hazai jelölésű színes gyűrűs madár is a Kárpát-medencei telelést választotta volna: őket Horvátországban, Eszéktől nem messze figyelték meg januárban.

Januárban Magyarországon, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben két kanalasgém is mozgott, de ők nem viseltek gyűrűt.

A legérdekesebb adat viszont Szudánból érkezett: Hichem Azafzaf tunéziai ornitológus a szudáni fővárostól, Kartúmtól délre, a Fehér-Nílus melletti vizes élőhelyeken egy 2013-ban, a szegedi Fehér-tavon fiókaként jelölt egyed azonosítóját olvasta le.

Thinkstock

Az adat azért is jelentős, mert a Szaharától délre fekvő területekről ritkán futnak be hírek telelő kanalasgémekről, továbbá ez a madár feltehetőleg a délkeleti vonulási útvonalat választotta, melyről az 1950-es éveket követően csak nagyon kevés információval rendelkeznek.

Úgy tudjuk, hogy napjainkban a hazai kelésű kanalasgémek többsége a délnyugati vonulási utat választja, és az Adriai-tengert átrepülve érnek el legfontosabb ismert telelőhelyeikre, Olaszországba és Tunéziába. Kis számban a Szahara középső területeit is átrepülik, hogy a Szaharától délre fekvő vizes élőhelyeken teleljenek Nigerben, Nigériában vagy Maliban. Tunézia jelentőségét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett három jeladós kanalasgém adatai is alátámasztják

– fogalmaztak a cikkben.

Hazaindult Afrikából az egyetlen jeladós magyar fekete gólya
Február 18-án hallatott újra magáról: megkezdte útját a gemenci erdők felé.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik