Mozaik

67 évesen újra anya lett a világ legidősebb madara

A legtöbb ember 67 éves korában már nyugdíjas éveit tölti. Ehhez képest Wisdom, az albatrosz nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-szigetekre, ahol idén január elején rakta le egyetlen tojását ugyanabban a fészekben, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival.

A költési időszak problémamentesen zajlott, a nőstény albatrosz pedig február 6-án 67 éves korában újra anya lett.

A csibe megközelítőleg további öt hónapig a szülei segítségére szorul, csak ezt követően repül majd ki a fészekből.

A Midway-atoll több millió madárnak és megszámlálhatatlan generációnyi albatrosznak ad otthont. Képzeljük csak el, amikor Wisdom hazatér, sok olyan madár veszi körül, amit ő nevelt fel, vagy a csibéi neveltek fel később. Micsoda családi összejövetel!

– nyilatkozott Kelly Goodale, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat biológusa.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 67 éves. A madárnak legalább harminc fiókája volt már, legutóbb tavaly.

Az albatroszok az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik