Virágzó vidékünk

Ősi receptúrákat őriznek a szegedi gasztronómia remekei

A város nevét hallva ma az ínyencségek közül elsőként bizonyára a halászlé, a szegedi paprika és a Pick téliszalámi jut az ember eszébe, ám ne feledjük: Szeged lakói mindig is tudták, mi kerüljön az asztalra a legjelesebb családi összejöveteleken, a hagyományos ünnepeken és a hétköznapokon. Régi időkben született a jól ismert mondás a helybeliek körében: „kinek sója és paprikája van, minden fűszerszáma van.”

Az egyes ünnepeknek a Tisza-parti városban is meg voltak a jellegzetes ételei, így például farsangkor a fánk, a húsvét előtti nagyhéten a harcsás-káposzta, Luca napján a pogácsa, karácsonykor pedig a „szárma”, azaz a töltött káposzta és a rétes.

Mivel a gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képezik, ezek a szegedi emberek hétköznapjainak is kedvelt eledelei voltak, eredendően talán azért, mert ezek az alföldi pásztorok életéhez kapcsolódtak.

Az egyik legkedveltebb étel már évszázadokkal ezelőtt a „paprikás” volt, mely sertésből, marhából, juhból, pulykából, csirkéből és halból is készülhetett. A paprikás csirke receptje például először Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében jelent meg 1830-ban, ám tejfölös változata már 1825-ben megjelent egy szegedi vendéglői étlapon.

Ugyancsak helyi ínyencség a sokak által ma is kedvelt szegedi pörkölt, mely a székely káposztára hasonlít, mégis más egy kicsit. A fogás bográcsban is elkészíthető, így otthoni kerti parti kedvenc étele is lehet.

Ám a hal, elsősorban a halászlé minden más felett áll, s talán ezért is a legismertebb és legnépszerűbb szegedi étek. Titka, hogy többféle halból és szegedi paprikával készül, és az ősi receptúrában makói hagymát használnak hozzá.

A szegedi halászlé többféle halból és szegedi paprikával készül. Fotó: Szegedi Turisztikai Hivatal

A húsok mellett a köretek is mindig fontosak voltak a szegedi gasztrokultúrában: a kása, a tarhonya és a burgonya a paprikás sültek jó kiegészítője volt.

Önállóan is megállja a helyét a hagyományos kukorica ganca, melynek elkészítése egyszerű. Egy liter vízbe csipetnyi sót teszünk, felforraljuk, és amikor a víz forr, 40 deka kukoricalisztet szórunk bele. Addig keverjük, amíg össze nem áll, és csomómentes nem lesz, majd olajos kanállal kiszaggatjuk. A gombócokat jénai tálba tesszük, egymásra rétegezzük, minden rétegre túrót szórunk. Az így felrétegzett étel tetejét meglocsoljuk tejföllel. Előmelegített sütőben átforrósítjuk és már tálalható is.

A szegedi gasztronómia különlegességeit az igazi szegedi halászlével az élen több autentikus halászcsárdában és magyaros étteremben megkóstolhatják a Szegedre látogatók, akik a fent említett specialitások mellett további helyi ínyencségeket is találnak az étlapokon.

A finom ételek ízvilágából biztosan visszaköszön a szegedi fűszerpaprika, mely 2015-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Ennek termesztése a XIX. század elején kezdődött, amikor már jól ismerték jótékony hatását a húsételek ízesítőjeként, tudták, hogy segíti az emésztést és jótékonyan hat bizonyos reumatikus és lázzal járó betegségekre. Szeged környékén feltehetőleg a szeged-alsóvárosi ferencesek kezdték el termeszteni a paprikát, majd innen terjedt el a környékbeli tanyavilágban.

S ha már a bevezetőben említett leghíresebb szegedi csemegék között említettük, nem feledkezhetünk meg a Pick szalámiról.

1869-ben Pick Márk terménykereskedő alapította a céget, és ahogyan a hozzá hasonló termény- és paprikakereskedések tették, néhány mázsás tételben telenként szalámit is készített, majd 1883-ban külön szalámi manufaktúrát hozott létre Pick Márk Szalámigyár néven. Ebből nőtt ki a történelem során napjainkra a Pick Szeged Zrt., mely Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata. Legismertebb terméke a Pick téliszalámi, mely 2014-ben lett Hungarikum.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Turisztikai Hivatal támogatásával készült.

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.