Mozaik

Kvíz – mennyire ismered a hungarikumokat?

Mi, magyarok, nagyon büszkék tudunk lenni hazánk egyedi, különleges dolgaira, vívmányaira, találmányaira, hagyományaira sportolóira, eredményeire is és ez így van jól. A hungarikumok gyűjteménye ezeket minősíti és foglalja össze. Mindannyian ismerjük őket, de vajon jól ismerjük?

Mit nevezünk, mit nevezhetünk hungarikumnak?

A “hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség – írják a Hungarikum honlapon.

2012. április 2-án fogadta el az Országgyűlés a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, melynek célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A hungarikum törvény, mely 2012. július 1‑én lépett hatályba, az alábbiak szerint határozza meg a hungarikum fogalmát.

Hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Hogyan válhat valami hungarikummá?

Bárki javasolhat egy meghatározott formanyomtatvány kitöltésével értékeket az alap szintű értéktárba történtő felvételre. Ha ez alapján felveszik, akkor mint nemzeti érték, utána felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

Kivételt képeznek az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területei.

Jelenleg 83 hungarikum van.

Mennyire ismered a hungarikumokat? Derítsd ki a kvíz kitöltésével!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik