Otthon készült vasárnapi ebéd

3 házi paprikakrém, hogy még finomabbak legyenek az ételeink

Unsplash
Unsplash
Az élet és az étel megfűszerezéséhez kell egy kis paprika!

A paprika az egyik legnépszerűbb zöldségünk és fűszerünk. Bár nálunk nem őshonos növény, mégis a magyar konyha ételeinek egyik alapja. Most paprikakrémekből mutatunk egy csokornyit – legyen az édes vagy erős, hazai vagy nemzetközi konyha kedvence, az étel fő elemeként vagy inkább fűszerezőként fogyasztandó, egészen biztosan mind ízleni fog!

A paprika valamennyi fajtája Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben, aki Kolumbusz második útján gyűjtötte be és írta le az első paprikákat. Az akkori paprikák nagyon hasonlítottak a mostani díszpaprikatípusokra.

Kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért; fűszerként csak lassan hódított teret, mivel azt híresztelték róla, hogy mérgező. Aztán, amikor Napóleon 1806-ban kontinentális blokádot rendelt el, lehetetlenné vált az indiai bors Európába szállítása is, ekkor váltotta fel a fűszerpaprika azt. Itt aztán kiderült, hogy nemhogy nem mérgező, de még gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen (pl. skorbut megelőzésére, illetve az immunrendszer erősítésére).

A paprikafogyasztás egészségügyi előnyei

Magas C-vitamin-tartalom: A paprika kiváló C-vitaminnak-forrás, amely egy fontos antioxidáns, segít a testben az egészséges sejtek megőrzésében és a szabadgyökök káros hatásának csökkentésében. Ezenkívül a C-vitamin támogatja az immunrendszert, így segíti az ellenállóképesség növelését a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

Alacsony kalóriatartalom: A paprika egy alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amely gazdag tápanyagokban.

Karotenoidokat tartalmaz: A paprikákban található karotenoidok, például a likopin és a béta-karotin, számos egészségügyi előnyt kínálnak. Ezek a karotenoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az immunrendszer megerősítésében, valamint a szem egészségének javításában.

Magas rosttartalom: A paprikákban található rostok segítenek az emésztésben, csökkentik a székrekedés kockázatát és javítják az általános egészséget. A rostok emellett segítenek a vércukorszint szabályozásában, ami különösen fontos a cukorbetegek számára.

Csökkenti a gyulladást: A paprikában található kapszaicin nevű vegyület gyulladáscsökkentő hatású lehet. Ez az anyag elősegíti a fájdalom és gyulladás csökkentését, ami különösen hasznossá válhat az ízületi gyulladásban vagy az asztmában szenvedőknél.

Javítja a hangulatot: A paprikákban található B-vitaminok segíthetnek a hangulat javításában és a stressz csökkentésében. A B6-vitamin például fontos szerepet játszik a szerotonin termelésében, amely az egyik boldogság- és jólét hormonja.

Unsplash

3 kihagyhatatlan paprikakrém recept

A paprika sokféleképpen elkészíthető. A leggyakoribb módja, hogy felaprítjuk és hozzáadjuk az ételeinkhez, például a salátákhoz, a szendvicsekhez vagy akár a pizzára feltétként. A csemegepaprikát gyakran töltik, például sajttal, hússal vagy rizzsel, és a csípős paprikát fűszerezésre vagy az étel ízesítésére használják.

Ajvár

Hozzávalók

2 kisebb padlizsán

6 kápia paprika

3 gerezd fokhagyma

50 ml olívaolaj

só ízlés szerint

frissen őrölt fehér bors

chili (aki szereti az erőset)

pár csepp borecet vagy almaecet

Elkészítés

A padlizsánt és a paprikát sütőben 20-30 perc alatt megsütjük, majd egy tálba tesszük, és néhány percre lefedjük frissen tartó fóliával, hogy pára alakuljon ki, így utána szépen le tudjuk húzni a héját.

Az alapanyagokat – az olívaolaj kivételével – egy botmixerrel alaposan összekeverjük, majd ha egyneműen pépes állagú, hozzáöntjük az olajat is és elkeverjük.

Pirítós kenyérrel vagy sült húsokhoz tálaljuk.

Unsplash

Házi erős pista

Hozzávalók

2 kg pirospaprika

40 dkg só

Elkészítés

Az pirosra érett paprikákat (csípős és édes vegyesen) megmossuk, a szárát eltávolítjuk és magostól, húsdarálón ledaráljuk.

A ledarált masszához kilónként 20 dkg sót keverünk és tisztára mosott, lecsepegtetett üvegekbe töltjük.

Wikimedia Commons

Harissa

Hozzávalók

6 db chili

3 db közepes paradicsom

2 db közepes zöldpaprika

3 gerezd fokhagyma

1 tk só

1 tk barnacukor

1 tk koriander

1 kk őrölt fűszerkömény

1 tk római kömény

4 ek olívaolaj

Elkészítés

A chiliket kettévágjuk, ha nem akarjuk nagyon erősre, akkor eltávolítjuk a magját és az „erét”, felkockázzuk. Ugyanezt tesszük a zöldpaprikával is.

A paradicsomokat kettévágjuk, magjait nagyjából eltávolítjuk, és ezt is felvágjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk és egy vastag pengéjű késsel összezúzzuk a gerezdeket.

Az eddig előkészített alapanyagokat konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket is. Beleöntjük az olívaolajat és 2-3 perc alatt pépesítjük.

Ezután száraz serpenyőben kicsit átforraljuk a pasztát (elsősorban azért, hogy a paradicsom nedvessége eltávozzon, valamint, hogy kicsit pikáns ízt kapjon a keverék), ehhez kb. 7-8 perc szükséges.

Ezután kifőzött (sterilizált) üvegekbe kanalazzuk a pasztát, és olívaolajjal fél centi vastagon felöntjük. Hűtőben 1-2 hónapig eláll.

Unsplash

Kapcsolódó
Istállóban érik be a zirci gazda decemberi erőspaprikája
A világ legerősebb paprikája ősszel fedett helyre kerül és tavasszal ismét kiültetik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik