Pexels
Mozaik

Veszélyben a világ olívaolaj-ellátása

Nagyot drágul, de örülhetünk, ha lesz olívaolaj.

Egyre kevesebb az olajfa Európában. Két évvel ezelőtt egy baktérium pusztította a növényt, idén már az extrém magas hőmérséklet miatt is csökkentette a termést az egyébként meleg éghajlathoz szokott fákon is.

Kapcsolódó
Tarolt a gasztronómiai Oscaron a magyar márka
A Grapoila olajsajtoló mind a hat nevezett terméke csillagot kapott.

A CNN tudósítása szerint a Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália térületén levő növények is megsínylették a melegrekordokat, illetve az emiatt is keletkezett erdőtüzeket.

Egy andalúz olívaolaj-termelő beszámolója szerint a gazdaságában 40 százalékkal csökkent a termésmennyiség a szélsőséges időjárás miatt.

A terméshiány természetesen, áremelkedéshez vezet, az EU-ban 14 százalékkal növekedtek az árak eddig, de az infláció és a többi élelmiszer árának növekedése további drágulás várható.

Kapcsolódó
3000 éves és még mindig terem a világ legöregebb olajfája
Gyümölcséből még mindig sajtolnak extra szűz olajat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.