Életmód

Olaszország véletlenül feltalálta a járványbiztos hoteleket

Getty Images
Getty Images

Középkori építmények, elhagyatott falvak és az elszigetelt vidék. A felsorolás nem feltétlen hangzik elsőre biztatóan, de ez lehet a tökéletes járványbiztos hotelek receptje.

A CNN riportja szerint Olaszországban az 1990-es években terjedt el egy sajátos turisztikai modell. Az albergo diffuso, azaz a szétszórt hotel lényege, hogy egy nagyrészt elnéptelenedett település több épületét hotelnek alakítják át.

Az ötlet azért is volt hatásos, mert Olaszország vidéki régiójában rengeteg falu szembesül napjainkban a problémával, hogy a lakosok a munkalehetőségek miatt inkább nagyvárosokba költöztek, a maguk után hagyott ingatlanokat pedig senki nem akarta megvásárolni. Ergo a lakosság folyamatosan és nagy mértékben zuhanni kezdett.

EyesWideOpen/Getty Images Santo Stefano di Sessanio

Több vállalkozó is kapott az alkalmon, hogy ezeket a szellemfalvakat luxushotellé alakítsák úgy, hogy a vendégek egy saját villában tölthessék a szabadságukat. Enni egy közeli étteremben van lehetőségük, a wellness lehetőségeket pedig szintén a falu egy másik házában találják.

Az oltási kampányok elindításával az utazás hamarosan ismét felkapott lesz, de a turisták várhatóan olyan szálláshelyet keresnek majd elsősorban, ahol a távolságtartás lehetséges. A szétszórt hoteleknél pedig nincs is jobb választás.

150 szétszórt hotel van Olaszországban

Három évtizeddel ezelőtt Daniele Kihlgren vállalkozó Santo Stefano di Sessanio középkori erődvárosában járt Olaszország középső részén. A települést körülölelő Campo Imperatore hegyeket Kis Tibetnek is hívják, olyan bámulatos a panoráma.

Getty Images Santo Stefano di Sessanio

Kihlgren, aki az ország északi táján nőtt fel, teljesen véletlenül került ide, pedig hosszú évekig keresett olyan területeket, amik nincsenek beépítve. Amint megtalálta az álmát, el is kezdte végrehajtani a vízióját.

Találkoztam a könyvelőmmel és elmondtam neki, hogy ebben a faluban van potenciál. Közöltem vele a paradoxont, hogy az elhagyatottsága mentheti meg a települést

– mesélte.

Így alakult meg a Sextantio, a brand, amelynek ma már a sziklákba vájt, dél-olaszországi Matera jelentős része is a tulajdonában van.

A példát azóta rengetegen követték: a CNN szerint ma megközelítőleg 150 szétszórt hotel működik Olaszországban.

A koronavírus-járvány brutális hatást gyakorolt az olasz turisztikai szektorra, ami a GDP 13 százalékát adja. A kilábalásban pedig a szétszórt hotelek hatalmas szerepet tölthetnek majd be, miközben a tradicionális szállodák próbálnak adaptálódni a járvány okozta kihívásokhoz.

Santo Stefano di Sessanióban a koronavírus semmilyen változást nem okozott, köszönhetően a koncepciónak. Nincs sok szoba, de amik vannak, azok is különálló házakban találhatóak. Eredetileg egy új gazdasági modell volt, aminek hatalmas előnyére vált most, hogy rengeteg a hely és könnyű tartani a távolságot.

Az ide látogatók sokszor nagyobb biztonságban érzik magukat, mintha otthon lennének a városban, pedig egy hotelben vannak.

Kapcsolódó
Ez a falu őrizte a hosszú élet titkát. Ma rá sem lehet ismerni
Campodimele a példája annak, hogyan halhat ki akár néhány évtized alatt egy korábban még élettel teli falu.
Olvasói sztorik