Mozaik

Franciaországnyi erdő nőtt újra a világon 2000 óta

Getty Images
Getty Images

Franciaország méretű erdő nőtt újra a világon az elmúlt húsz évben, ami azt mutatja, hogy megtérülőek a környezetvédelmi erőfeszítések, derül ki egy friss kutatásból.

A Guardian cikke szerint a tanulmány megállapította, hogy 2000 óta 59 millió hektárnyi erdő nőtt vissza a bolygónkon, ami 5,9 gigatonna szén-dioxid elnyelésére lehet képes. Ez több, mint az Amerikai Egyesült Államok éves kibocsátása.

A műholdfelvételek elemzésével készült kétéves kutatásból kiderült, többek közt a brazíliai Atlanti-parti Esőerdő Rezervátumban is pozitív folyamatok indultak el, ugyanis két évtized alatt egy Hollandia méretű erdővel gazdagodott a terület.

A másik jelentős megállapítás az volt, hogy Mongóliában 1,2 millió hektárnyi erdőterület kelt új életre, köszönhetően a kormány és a természetvédők együttműködésének. Hasonlóan jó állapotról számoltak be Közép-Afrika és Kanada régiójából is.

Sajnos ezzel együtt még mindig aggasztó ütemben csökken az erdőterületek száma, mert az erdőtlenítés még mindig gyorsabban zajlik, mint az erdősítés.

A vizsgált időszak alatt 386 millió hektárnyi erdőterület veszett oda, ami hétszer annyi, mint a megújult erdőké.

Kapcsolódó
Egy-két évtizeden belül eltűnik a fenyő, aztán a bükk Magyarországról
Lucból pedig csak mutatóban marad néhány példány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik