Otthon készült

Aranyat ér a konyhában a fokhagyma zöld hajtása

A szárához ritkán jutunk hozzá, pedig ízletes.

Ha van zöldség, ami a magyar konyha szinte minden ételében helyet kap, a fokhagyma biztosan ilyen. Majd mindenbe kerül egy-két gerezd az aromás, pikáns zöldségből, melynek megszokott, fehér gumós formáját az év minden részében beszerezhetjük a piacokról, boltokból, írja a nosalty.hu.

Aki a zöldséget nem maga termeszti, hanem vásárolja, nem is biztos, hogy tudja, de van a fokhagymának egy olyan része, amit az üzletekbe, piacokra soha nem kerül, pedig remekül felhasználható, finom rész. Ez a hosszú, zöld hajtás, amit a termesztők általában levágnak, hogy a gumó jobban növekedhessen.

Így nem kerül a vásárlók elé, pedig a zöld hajtás kimondottan sokrétűen felhasználható, hasonlóan az újhagymához és a snidlinghez. Ízben édeskés, csak egy leheletnyi fokhagymaíz érezhető rajta.

Több módon is felhasználható

Kerülhet nyersen salátákba, szendvicsekbe, használhatjuk főételek díszítéseként, de tehetjük pestókba, szendvicskrémekbe, mártogatósokba. Megpárolva kerülhet főtt ételek alapjába is.

Hogyan juthatunk hozzá?

Aki otthon a kertben ültetett fokhagymát, egyszerűen csak levághatja a szárat. Akinek nincs saját kertje, főszezon idején (tavasz vége, nyár eleje) keresheti ős- és kistermelőknél, piacokon, de akár otthon, cserépben is próbálkozhatunk ültetéssel.

Kapcsolódó
Félkilós fokhagymák teremnek egy sióagárdi kertben
Egy gerezdje akkora, mint más fokhagymánál egy egész fej.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik