Életmód

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel

Kevés a hazai fokhagyma, míg tehetjük, tegyük az egészséget az asztalra.

Zsugorodik a fokhagyma termőterülete Magyarországon. Ezt nemrégiben Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nyilatkozta a Magyar Hírlapnak.

 Makó térségében és Békés megyében is nem kevesen mást vetnek a földbe, például gabonát.

Elmondta: míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. Nagy az élőmunka-teher a fokhagymán: a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit.

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termesztünk.

Miért ne kínait?

Kínában a talajszennyezés nem kis aggodalomra ad okot. “Egy 2014-es hivatalos kormányzati jelentés kimutatta, hogy  kínai talaj közel egyötöde nehézfémekkel szennyezett,  olyanokkal mint a kadmium és arzén, valamint egészségtelen mennyiségű növényvédő szerekkel és műtrágyákkal. Szinte az összes nagy folyó ipari vegyi anyagokkal és háztartási hulladékkal szennyezett. “(Epoch Times)

Hogyan ismerheted fel?

Kínai fokhagyma

Fotó: wikimedia
Fotó: wikimedia

Termelői fokhagyma

Fotó: wikimedia
Fotó: wikimedia
  1. Ha a fokhagymának látszik a gyökere, esetleg szármaradványa, akkor feltehetően hazai. A Kínából származó hagymák ezen részeit le-, kivágják a súlycsökkentés miatt.
  2. A hazai fokhagyma nehezebb, az importált könnyebb.
  3. A kínai fokhagyma sok esetben hibátlan, óriás, hófehér fejekből áll, míg a hazai sokszor kisebb és árnyaltabb színvilágú.
  4. A hazai fokhagyma ízvilága gazdagabb. Aki már tett ilyen irányú tesztet, az bizonyára tudja milyen a különbség.

Vásároljunk hazai terméket!  Amennyiben hazánk lakossága a magyar fokhagymát tenné kosarába, talán újra nagyobb lenne a termelési kedv Makó és környékén.

Fokhagymával elkészítheted EZT A FINOMSÁGOT.

Ne tévesszen meg a nemzeti színű szalag, mindig nézd meg a termék származási helyét is a csomagoláson!

Kapcsolódó anyag: Mit kell tennünk, hogy télen is fokhagyma ízű legyen a fokhagyma?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik