Kertünk-Portánk

Ezeket a fákat érdemes most elültetni

Pexels
Pexels
Ha most elültetjük a fákat, tavasszal megerősödve növekednek.

Az október az egyik legjobb időszak a fák ültetésére, különösen a lombhullatók esetében, mivel ilyenkor a talaj még meleg, de a hőmérséklet már hűvösebb. A nyugalmi időszakba lépő növények számára ideális feltételeket biztosít az őszi ültetés: a gyökereknek elegendő idejük van megerősödni, mielőtt a téli fagyok beállnak.

Nézzük, milyen fákat érdemes ültetni októberben, hogy tavasszal erőteljes fejlődésnek indulhassanak.

Gyümölcsfák

Az ősszel ültetett gyümölcsfák tavasszal már megerősödve növekedhetnek, így jobb terméshozamra lehet számítani. Az alábbi fajták különösen alkalmasak az őszi ültetésre:

Almafa: Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcsfa hazánkban, és ősszel ültetve jól meggyökerezik. Érdemes különböző fajtakombinációkban gondolkodni a megfelelő beporzás érdekében.

Körtefa: A körtefák számára is ideális az őszi időszak, mivel a gyökerek a hűvös, de nem fagyott talajban képesek megerősödni.

Szilvafa: A szilvafák októberi ültetése biztosítja, hogy a gyökerek stabil alapot kapjanak, így tavasszal már erőteljes növekedéssel indulnak.

Diófa

A diófák is jól tűrik az őszi ültetést, hiszen a lassan növekvő gyökérzetnek elegendő időt biztosít a tél előtti megerősödésre. A nagyobb diófák hosszabb időt igényelnek, hogy teljesen megerősödjenek, így az időzítés nagyon fontos.

Díszfák

Az október az ideális időszak a díszfák ültetésére is, amelyek a kert vagy park szépségét szolgálják. Néhány ajánlott fajta:

Tölgy: Az erőteljes gyökérzettel rendelkező tölgyeknek az őszi ültetés kifejezetten kedvez, mivel ilyenkor már a vízfelvétel korlátozott, de a talaj még elegendő tápanyagot biztosít.

Hárs: A hársfa gyorsan növő, hosszú életű fa, amely nem csak árnyékot ad, de virágai vonzzák a méheket is. Őszi ültetése biztosítja a zavartalan gyökérnövekedést.

Japán juhar: Ez a dekoratív lombú fa különleges őszi színt hoz a kertbe. Az őszi időszakban ültetve tavaszra már stabil gyökérzettel rendelkezik.

Örökzöldek

Bár az örökzöldek ültetésének ideje jellemzően tavasszal van, az enyhe őszi időjárás is megfelelő lehet számukra, különösen akkor, ha a tél nem túl hideg. Az októberi ültetésnél azonban különösen fontos figyelni a megfelelő öntözésre és a téli védelmet biztosító mulcsozásra.

Tuják: Az örökzöld tuják kedveltek a kertészek körében, mivel gyorsan növekednek és sűrű sövényt alkotnak.

Lucfenyő: Karácsonyfaként is ismert lucfenyő ültetése októberben biztosítja, hogy a gyökérzete megerősödjön a hidegebb hónapokra.

Tippek az őszi ültetéshez

  • Az ültetőgödröt mindig megfelelően készítsük elő, komposztot vagy érett trágyát keverjünk a talajba.
  • Bár az ősz hűvösebb és nedvesebb időjárást hoz, az újonnan ültetett fák számára az első hetekben rendszeres öntözés szükséges.
  • A gyökerek védelme érdekében szórjunk mulcsot a fa töve köré, hogy megakadályozzuk a talaj kiszáradását és a fagy okozta károkat.
  • Az új ültetések fiatal gyökerei érzékenyek lehetnek az erősebb téli fagyokra, így a hidegebb időjárás előtt érdemes fagyvédelmi intézkedéseket tenni.
Kapcsolódó
Mikor kell öntözni télen a fákat, bokrokat?
Télen a növények nagy része nyugalmi állapotban van, rendszeres öntözést nem igényelnek, de mégis van, hogy kell nekik a plusz nedvesség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik