Tömegesen támadhatják a házakat a vaspondrók, de nem kell félni tőlük

Egyik legnagyobb hazai inváziójuk 1995 őszén, Balassagyarmaton volt, amikor augusztus végétől október elejéig minden este elözönlötték a házakat.

Egy kertészettel foglalkozó csoportban egy Heves vármegyei hölgy a “betolakodók” miatt kért segítséget, egy szemeteslapátnyi kukac masírozott ugyanis éppen a réseken keresztül az otthonába, így arról érdeklődött, hogyan pusztítsa el őket.

Szinte az összes hozzászóló egyetértett abban, hogy a számukra undorító állatokat mihamarabb és teljes bizonyossággal el kell pusztítani, írta a Heves vármegyei hírportál.

A portál egyik sarudi olvasója szintén arról számolt be, hogy vízközeli házában százával jelentek meg a vaspondrók, és nem tudja mitévő legyen, viszolyog tőlük és fél, hogy kárt okoznak.

Pedig a vaspondró nem tesz kárt semmiben.

Az emberre teljesen ártalmatlanok, allergia sem alakul ki tőlük. Leginkább a nedves, hűvös helyeket kedvelik az egyébként hasznos állatok, amelyek lebontják a szerves anyagokat. Tavasztól őszig fel-felbukkanhatnak, legkésőbb a fagy beálltakor eltűnnek.

Ősszel inváziószerűen megjelenhetnek.

A vaspondrók időnként tömegesen jelennek meg, az egyik legnagyobb hazai inváziójuk 1995 őszén, Balassagyarmaton volt, ahol augusztus végétől október elejéig minden este elözönlötték a házakat.

Amit a vaspondróról tudni érdemes.

A vaspondrók népi elnevezése valószínűleg kemény, meszes és vasszerű gyűrűs vázukra utal, és valójában ezek az állatok nem pondrók. Az ikerszelvényesek fajokban leggazdagabb rendjét alkotják.

Európa keleti részéből kerültek Magyarországra. Testhosszuk igen különböző lehet, 4 mm hosszúságúak is akadnak, de vannak olyanok, amik elérhetik akár a 300 millimétert is.

Korhadékevő élőlények. Jelenlétük többnyire nem okoz problémát, és kifejezetten a hasznos élőszervezetek közé tartoznak. A növényi hulladékok lebontásában játszanak fontos szerepet.

Nagyobb számban, akár tömegesen is megtalálhatók a szárazabb, füves részeken, akácosokban, komposztálókban, parlagon hagyott területeken és szeméttelepeken is. Táplálkozási sajátosságaik miatt fertőtlenítő hatásuk van, így kifejezetten hasznosnak mondhatók a szeméttelepeken.

Kapcsolódó
Súlyos károkat okoz az Európában egyre jobban terjedő rovar
A szakértők tehetetlenül állnak a jelenség előtt.