Kertünk-Portánk

Ezért van más íze a paradicsomnak, eltűntek a régi finom zamatok

getty images
getty images
A paradicsom ízének megváltozása mögött valós, gyakorlati okok állnak.

Van az a nyári emlék, ami szinte mindannyiunknak ismerős: mezítláb a kertben, napsütötte délelőtt, egy frissen leszakított paradicsom a kézben, még poros, még meleg. Az első harapásnál a forró lé szétfröccsen a szánkban, és valami egészen különleges, édes-savanykás, napfényízű robbanás történik. Ilyen volt a paradicsom, amikor gyerekek voltunk, írta az Origó.

Az érzékszerveink valóban emlékekhez kötődnek, de a paradicsom ízének megváltozása mögött nagyon is valós, gyakorlati okok állnak. Szakértők szerint három fő tényező határozza meg, hogy mennyire lesz édes, zamatos egy paradicsom.

Az alábbi galériában megmutatjuk ezeket az okokat.

5 fotó

 

Mint arról beszámoltunk veszélybe kerülhet a paradicsomtermés: új vírusra figyelmeztetnek a szakemberek, valamint arról is hírt adtunk, hogy fontos idejében felismerni a paradicsom betegségeit, hogy megelőzzük a károkat.

Kapcsolódó
Ezért nem pirosodik a paradicsom
Mutatjuk a lehetséges okokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik