Az OMME a Méhészeti Nemzeti Program keretében évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal. Az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott európai uniós és nem uniós mézkeverék közül öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült. – írja az MTI.
Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz, hogy egy nantes-i laboratórium akkreditáltatta mézre a mágneses magrezonancia vizsgálatot (NMR), amely egyszerre több mint 30 összetevő vizsgálatát teszi lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal (autentikus referencia adatbázis), ez alapján választják ki a hamis mézeket.
Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.
Hogyan különböztethetjük meg az igaz mézet a hamistól?
- Olvassuk el figyelmesen a cimkét
Ez a legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy biztosak legyünk benne, tényleg valódi mézet vásárolunk. A termelők kötelesek feltüntetni, hogy a termékük mit tartalmaz, mekkora arányban van igazi méz az üvegben.
- Teszteljünk
Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a hamis egy habzós, buborékos egyveleggé változik.
Egy csepp mézet tegyünk egy papírra. Ha nem ázik át, akkor igazi mézről beszélhetünk, a hamis méz sok vizet tartalmaz, így a papír szinte azonnal felszívja azt.
Kenjünk meg egy szelet kenyeret. Ha egy kis idő múlva megkeményedik, akkor a mézünk igazi. A hamis méz csak szétfolyik a kenyér felszínén és átáztatja azt.
A hamis méz színtelen és íztelen, s fogyasztása után kellemetlen, furcsa íz marad a szájban.
A legbiztosabb megoldás kézenfekvő: valódi mézet vásároljunk helyben, helyi termelőtől.