Mozaik

„Luca-Luca kitty-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok!”

Luca napja van, melyhez számos, ma már többnyire csak az emlékekben élő népi hagyomány kapcsolódik.

Régen ezen a napon a hölgyek nem végezhettek semmilyen munkát, a házi és ház körüli teendőket is beleértve, mert megbűnhődhettek. Tilos volt a mosás, vasalás, főzés, kenyérsütés, takarítás, no és a varrás! Varrni azért nem volt szabad, nehogy bevarrja a gazdasszony a tyúkok lyukát, ugyanis nem tojtak volna a következő évben.

Nagyon jól tette a ház asszonya, ha sokat pihengetett, főleg üldögélt Lucakor, mert akkor várhatóan jó kotlósak lesznek a tyúkjai az elkövetkezendő évben. Ahogy mondták: jól üli a keltetni alá tett tojásokat, jó tyúkanyó lesz.

Néhány településen egy kis konyhai sürgést azért megengedtek maguknak a hölgyek. Szokás volt ilyenkor a Luca napi molnárkalács sütése, és az üldögélésen kívül elkészítették a szentestére szánt ostyát is, ami víz és liszt keveréke.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Időjárásjóslás búzával, kukoricával

Sok helyütt Luca napon hajtattak búzát, kukoricát. Ezt laposabb kis tálkába szórták, meleg, világos helyre tették, és karácsonyig öntözgették. A szemek „szintjét” alá helyezett kövekkel emelték meg, a vizet pedig folyamatosan kellett pótolni, hogy ellepje a szemeket. Ha azok nagyra, magasra hajtottak ki, bő termést várhattak a következő évre. A hajtatásból aztán megjövendölték, hogy az elkövetkezendő év egyes hónapjaiban mennyi csapadékra számíthatnak a földeken, milyen időjárás várható.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Luca naptól kezdve 12 napon át megfigyelték az időjárást. Úgy vélték, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább.

Így készült Luca széke

Luca boszorkányos jellegéhez kapcsolódik az ötszög alakú Luca széke készítése is, melyet ezen a napon kezdtek faragni. Készítéséhez kilencféle fát (kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát) használtak, s annak karácsonyig el kellett készülnie. Mivel Luca széke lassan készült, minden nap csak egy műveletet lehetett rajta elvégezni. Ebből ered a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke“.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A szék készítője magával vitte azt december 24-én az éjféli misére. A hiedelem szerint ekkor a székre ülve megláthatta, hogy a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok. Miután a szék készítője a boszorkákat felismerte, gyorsan szaladnia kellett, s maga mögé mákot szórva biztosítania, hogy leleplezett üldözője ne érje utol. Az otthon már biztonságot nyújtott, de Luca székét mindenképpen el kellett égetni.

Kotyolás, heverés

A lucázás vagy kotyolás a fiúgyermekek házról házra járó, termékenységvarázsló szokása volt. Többnyire hajnalban, kisebb csoportokban mentek, és a házba betérve engedélyt kértek. Ha megkapták, akkor ráültek egy tuskóra vagy szalmára és elkezdték az éneküket: „Luca-Luca kitty-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok!” Ezt követően termékenységvarázsló és jókívánságot tartalmazó szövegekkel mondtak. Az ének és mondóka után szétszórták a konyhában a szalmát, majd aszalt gyümölcsöt, almát, diót kaptak adott ajándékba. A szalmát a gazdasszony a tyúkok alá tette, hogy jobban tojjanak.

Az ország egyes területein a Luca napi heverésnek volt „divatja”. A fiúk éneke így szólt: „Acélt hoztam kenteknek, cin legyen táljuk, vas legyen fazekjuk, ólom legyen kanaljuk!” Ezután leheveredtek a földre és megszólat a rigmus: „Így heverjenek a tyúkok!” A lucázóknak azért is örültek, mert a hiedelem szerint, ha fiúgyermek érkezett elsőnek a házhoz, szerencse lett a tyúkok körül, ha azonban nő jött volna, a tyúkok nem tojnak és nem kotlanak.

Luca napján ne feledkezzünk meg ilyen nevű ismerőseinkről sem. Boldog névnapot kívánunk minden Lucának!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik