Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) eredetigazolási programhoz, amelynek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió, sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára – írta az MTI.
A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a tájékozódást.
A védjegyet a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomon követhetőségi, állatjólléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételek vizsgálatát követően a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) ítélheti oda a gazdaságoknak és vállalatoknak.
A magyar sertéshús minősége külföldön is egyre elismertebb, a sertéshús-kivitel 2014-ben meghaladta a 139 ezer tonnát. Az export nagy része Romániába, Olaszországba és Japánba került, de egyre növekvő a magyar sertéshús piaca Horvátországban, Szlovákiában és Spanyolországban is.