Mozaik

Holnaptól egy tyúklépéssel meghosszabbodnak a nappalok

Idén december 22-e a csillagászati tél kezdete: a napforduló az év legrövidebb nappalát,  következésképpen a leghosszabb éjszakát adja.

Az emberiség régóta kitüntetett figyelemmel kíséri a napfordulókat.  A téli ünnep szerepe már ősidők óta az volt, hogy átsegítse az embereket azon a nehéz időszakon, amit a fényhiány okoz, ezért tartották számon a fény ünnepeként ezt az időszakot, és több ünnep – köztük a karácsony is – ehhez kötődik.

Fotó Wikimedia Commons
Fotó Wikimedia Commons

2015-ben december 22-én 5 óra 39 perckor lesz a téli napforduló. A napok és az éjszakák arányának változását a Föld forgástengelyének a Nap körüli keringési síkjával bezárt szöge okozza. Emiatt léteznek az évszakok is. A téli napforduló az északi féltekén az az esemény, amikor a Föld forgástengelye a legjobban “elhajlik” a Nap sugaraitól. Magyarországról nézve nézve a Nap 19° magasan delel, 8,5 órát van fent.

A néphagyomány szerint innentől a nappalok hosszabbak egy tyúklépéssel, ami annyit jelent, hogy a télből kifelé haladunk. A fény győzedelmeskedik, s lassú, biztos gyarapodásnak indul.

Fél év múlva, június 21-én aztán minden a visszájára fordul. Akkor lesz az év leghosszabb nappala, s onnantól egy tyúklépéssel rövidülnek a napok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik