Mozaik

Hóban didergő pettyes gőtét mentettek meg a Balatonnál

Az időjárási szélsőségek a gőték nyugalmi időszakára is hatással vannak.

A gőtefajok nyugalmi időszakában előforduló magas hőmérsékleti extremitások rendre kicsalogatják hidegvérű barátainkat a zavartalanságot biztosító telelőhelyeikről – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.

Amint Magyari Máté ökológiai szakreferens írja: a kulcsinger beprogramozott tevékenységet vált ki az állatoknál. Útnak indulnak, majd a rövidke felmelegedést követő visszahűlés újra bekapcsolja a telelő mechanizmusokat. Ilyenkor különösen sérülékenyek, ha nem érik el a biztonságot nyújtó szárazföldi búvóhelyeket, a megfagyáson kívül számos ragadozó martalékává válhatnak.

Dunai tarajos gőtét is találtak korábban

Fotó: Wikimedia Commons - dunai tarajos gőte
Fotó: Wikimedia Commons – dunai tarajos gőte

2015 október-novemberében a Kis-Balaton területén pettyes gőte (Lissotriton vulgaris) és dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) egyedeivel is lehetett találkozni a szokatlanul meleg őszi napokon. A november 29-i adatok már szélsőséges előfordulásnak nevezhetők. Ekkor két pettyes gőteegyed került kézre egymástól nagy távolságra. Ezt követően december 7-én találtak egy megtermett dunai tarajosgőte egyedet. Természetesen az időjárás az évszakhoz képest melegebb volt.

A legutóbbi adat kifejezetten extrém körülmények között született. 2016. január 7-én a Kis-Balaton II. ütem töltésén talált fiatal pettyes gőte nyolc centiméteres hóban, egy róka által taposott nyomban didergett.

Fotó: Wikimedia Commons - pettyes gőte
Fotó: Wikimedia Commons – pettyes gőte

Egy holt fa biztonságos zugában helyezték el

Sorozatos éjszakai fagyok, majd ezt követő több napos havazás előzte meg az egyed megtalálását, és ez már kérdéseket vet fel. Valószínűleg egy korábbi meleg periódusban hagyta el telelőhelyét az állat, s most a havazás utáni 1-2 fokos „meleg” késztette arra, hogy visszatérjen oda zord és veszélyes tartózkodási helyéről. A bajba jutott példányt a fotódokumentálás után egy közeli holt fa biztonságos zugában helyezték el, az adat pedig a korábbiakhoz hasonlóan a hazai kétéltű-hüllő térképezés adatbázisába került.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik