Mozaik

4300 erdei fülesbaglyot számoltak össze az országban

A télen csapatokba verődő madarakat a hideg évszakban a legkönnyebb észrevenni.

Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot (Asio otus) regisztráltak a januári országos számlálás során.

A bagolyszámlálást országszerte hetvenhat önkéntes végezte 115 település mintegy 200 helyszínén, és ez az eddigi évek legsikeresebb szinkronfelmérése volt.

Magyarországon az erdei fülesbaglyok fészkelőállománya 15-20 ezer párra tehető. A telelőállomány körülbelül 30 ezer példány, ám e madarak között – ha nem is meghatározó arányban -, a Kárpát-medence határon túli területeiről érkező baglyok is akadnak.

A téli számlálások célja, hogy a szakemberek minél átfogóbb képet kapjanak e madárfaj helyi állományainak alakulásáról, a populációk változásának okairól és a baglyok szokásairól, életmódjáról.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A legtöbb erdei fülesbaglyot – 323 példányt – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén regisztrálták. Balmazújvárosban 181, Kisújszálláson 175, Karcagon 169, Törökszentmiklóson 168 egyedet számoltak össze az önkéntesek.

A tavalyi mustrán országosan mintegy 3300 erdei fülesbaglyot vettek leltárba.

A télen csapatokba verődő madarakat a hideg évszakban a legkönnyebb észrevenni. Ilyenkor a baglyok a lakott területeken vagy azok közelében töltik nappali pihenőjüket, jellemzően örökzöld fákon. Nem ritka, hogy egy fán tíz vagy akár húsz példány tartózkodik egyszerre. Előfordulásuk az erdősávokkal tarkított sík- és dombvidékeken jellemző főleg – írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik