Mozaik

Sokkal súlyosabb a globális vízhiány, mint gondoltuk

Egy új tanulmány szerint mintegy 4 milliárd ember tapasztalja nap mint nap a vízhiányt. Az elemzés szerint a Föld népességének kétharmada évente legalább egy hónapig komolyan érzékeli a vízkészlet fogyását – írja a phys.org.

Természetvédők azt remélik, hogy a kapott eredmények elgondoltatják a vállalatokat, és csökkentik a termékeik előállításához szükséges vízfogyasztást, mert ezt a problémát a háztartásokban lehetetlen megoldani.

Korábbi becslések azt tartották, hogy 1,7-3,1 milliárd ember szenved alkalmi vízhiányban, ami mondani sem kell, nagyon rossz arány. Az 1996 és 2005 között gyűjtött adatok elemzésénél a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy számos régióban dupla annyi mennyiségű vizet fogyasztanak, mint ahogy az természetes úton feltöltődik.

Social Issues: African Black Child Drinking Fresh Water From Tap
Fotók: Thinkstock

A pusztító vízhiányban szenvedők fele Indiában és Kínában él, de súlyos a helyzet Bangladesben, Mexikóban, Nigériában és Pakisztánban is. Az Egyesült Államokban ezzel szemben csak az aszály sújtotta területeken kerülnek ilyen helyzetbe a lakosok.

Professzor Arjen Hoekstra, a Twentei Egyetem tanulmányának vezetője a legkomolyabb környezetvédelmi problémának nevezte a vízhiányt, amivel napjainkban szembenéz a világ. Felszólította az embereket, hogy próbáljanak meg minél többet spórolni háztartásukban, illetve hogy az ipari termékek címkéjére vessenek egy pillantást ebben a szemléletben is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik